TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Mięso z psów trafiło do warszawskich restauracji?

Podczaj jednej z kontroli w Wólce Kosowskiej straż graniczna zabezpieczyła ponad tonę mięsa niewiadomego pochodzenia.


Jak wiadomo w miejscowości znajduje się duża hurtownia odzieży i obuwia sprowadzanego z Chin i Wietnamu. Funkcjonariusze chcieli skontrolować teren pod względem legalności pobytu przebywających tam cudzoziemców. Jednak ich uwagę przykuło mięso zapakowane i przygotowane do sprzedaży. Mięso nie było przechowywane w odpowiednich warunkach sanitarnych.

"Na miejscu ujawniliśmy blisko 1000 kg mięsa oraz produktów spożywczych bez wymaganych zezwoleń i dokumentów handlowych. Potwierdzili to wezwani na miejsce lekarz weterynarii oraz inspektor sanitarny. Mięso zostało zabezpieczone w celu dokonania badań genetycznych, na podstawie których zostanie potwierdzony gatunek zwierząt, z których pochodziło. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że część tego mięsa, to mięso psów" - powiedziała rzeczniczka nadwiślańskiego oddziału Straży Granicznej, Dagmara Bielec-Janas.

Do sądu trafiły już wnioski o ukaranie właścicieli za niedotrzymanie odpowiednich warunków sanitarnych oraz wprowadzennie do sprzedaży produktów bez wcześniejszych zezwoleń. Jeśli badania wykażą, iż zabezpieczone mięso to mięso psów wtedy właścicielom towaru grozi kara więzienia.

Ze wstępnych ustaleń wynika, że mięso trafiało regularnie do restauracji i orientalnych barów znajdujących się na terenie Warszawy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
mięso psy restauracja bar Wólka Kosowska


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję