Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Smakosze spotkają się w Koszycach
Miasto Koszyce - Europejska Stolica Kultury 2013 zaprasza na Koszycki Festiwal Smakoszy. Celem 4 edycji wyjątkowego wydarzenia kulinarnego w 2013 roku jest nie tylko zaprezentowanie najlepszych restauracji z Koszyc oraz wspaniałych szefów kuchni i gwiazd gastronomii, ale również połączenie głównego programu z artystycznym kierunkiem "foodart“ oraz prezentacja kuchni europejskiej.
Ulubiony Koszycki Festiwal Smakoszy, który nawiązuje do tradycji podobnych festiwali w Wiedniu, Pradze oraz Bratysławie, odbędzie się w dniach 21 - 23 czerwca 2013 w magicznej scenerii Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Pavla Jozefa Šafárika w Koszycach. "W tym roku motywami przewodnimi będą artystyczny kierunek "foodart“ oraz kuchnia europejska", mówi Iveta Niňajová, Dyrektor Generalny Regionalnej Organizacji Turystyki KOŠICE - Turizmus, która jest współorganizatorem wydarzenia. "Przekonamy uczestników, że gotowanie to również sztuka, nie musi być jedynie przedmiotem konsumpcji, ale jest także inspiracji“, dodaje.
Jaroslav Židek - główny protagonista słowackiego programu kulinarnego Nebíčko v papuľke /Niebo w gębie/, Damien Thuries - francuski szef kuchni w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, Gabriel Kocák - szef kuchni w Grand Hotel Kempinski w Tatrach Wysokich, Ondřej Slanina - kucharz popularnego czeskiego programu rozrywkowego Kluci v Akci /Chłopaki w akcji/, Rául Pérez - jeden z najlepszych winiarzy świata, czy przysmaki kuchni europejskiej w Ogrodzie Botanicznym, to wszystko i wiele więcej na Koszyckim Festiwalu Smakoszy 2013! Podczas festiwalu będzie unosił się zapach kuchni włoskiej, francuskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, ukraińskiej oraz słowackiej, a uczestnicy będą mogli skosztować specjałów oferowanych przez prestiżowe koszyckie restauracje. Dla uczestników przewidziano również możliwość degustacji najlepszych win, podawane będą słodkie napoje. Przy stoisku Pilsner Urquell będzie można skosztować orzeźwiającego piwa, które będzie nalewać sam Lukáš Svoboda, mistrza świata w laniu piwa.
Dla najmłodszych przygotowano kreatywne warsztaty w postaci restauracji Via Roma. Gotujemy z papieru, pasta party, marcepan w roli głównej, malujemy owoce i warzywa, to tylko niektóre ze sposób, dzięki którym dzieci mogą zobaczyć, co można ugotować w domu i wcale nie muszą to być tylko słodycze. Dla dzieci na terenie Ogrodu Botanicznego przygotowano mini ZOO ze zwierzętami domowymi i wystawą egzotycznych motyli. Wieczory festiwalowe uprzyjemnią dorosłym występy na żywo między innymi jazowego zespołu Jazzabell. Nowością tegorocznej edycji festiwalu będą Targi Zdrowia. Jest to projekt, który w Koszycach przyczynił się do stworzenia kreatywnych targów zdrowia. Na mini targowisku podczas Festiwalu Smakoszy będzie możliwość zakupu najlepszych produktów oferowanych przez farmerów z naszego regionu.
Tak jak i podczas poprzednich edycji, również w tym roku środkiem płatniczym będą tzw. "gurmány“. Uczestnicy mogą zakupić je w specjalnie przygotowanych stoiskach. "Podczas festiwalu co wieczór będzie wybierana najlepsza restauracja dnia“, zdradził Rado Nackin, wydawca publikacji Gurmán na Slovensku /Smakosz na Słowacji/, który odpowiada za merytoryczną stronę festiwalu w Koszycach i podobny festiwal organizuje również w Bratysławie. "A na zakończenie festiwalu zostanie wybrany Najlepszy Wystawca Koszyckiego Festiwalu Smakoszy 2013, którego prezentacja cieszyła się największym zainteresowaniem. Osoby odwiedzające stoiska codziennie będą mogły uczestniczyć w losowaniu nagród“, dodaje.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział centra informacji i promocji:
W Polsce podróże są
a&o Hostels promuje turystykę młodzieżową w
Polska turystyka rośnie i będzie
Polacy wśród laureatów konkursu na najlepszy film
Starsze aktualności:
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Trade & Travel rezygnuje z Łodzi
Ile może osiągnąć wartość rynku luksusowych hoteli i SPA?
Nowe wpisy w rejestrze klauzul niedozwolonych
Targi dla gastronomii rozpoczęte
Branża podsuwa pomysły na Święta i Sylwestra
Najpopularniejsze serwisy turystyczne w Europie
Biznesmeni oszczędzają a linie lotnicze liczą straty
Subway rozpoczyna współpracę ze znaną wytwórnią filmową
