TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Bestsellery deserowe

Kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania). Sztuka kulinarna to zdecydowanie coś więcej. Przygotowanie na pozór zwyczajnego deseru nie rzadko wymaga zachodu. Bowiem są tacy, którzy nie zadowolą się niczym innym jak wysublimowanym smakiem w niecodziennej oprawie.


Do prawdziwych bestsellerów deserowych zalicza się The Fortress Aquamarine. Wyszczególniony w rankingu światowych słodkości na miejscu pierwszym. Ten wyceniony na 14,500 dolarów przysmak, powstał w Wine3 Fortress, Galle, na Sri Lance. Inspiracją dla jego twórcy był drink Bombay Sapphire Martini. Na pewno wielu z nas zastanawia skąd tak wygórowana cena deseru? Wszystko za sprawą 80-karatowego klejnotu - akwamarynu, który zdobi górną powłokę czekolady. Dotychczas nikt nie zasmakował rarytasu.

Na pozycji drugiej uplasował się Brown Extraordinaire with Saint Louis, New Jersey. Bazą są kruche ciasteczka, dodatkiem porto Quinta do Noval, którym należy przepijać każdy kęs.

Na 1000 dolarów wyceniony został Golden Opulence Sundae, który zajął zaszczytne trzecie miejsce. W Księdze Rekordów Guinessa widnieje jako najdroższe lody z owocami i bitą śmietaną. Nie sposób przejść obojętnie obok 23-karatowego jadalnego złotego liścia, który zostawia pył na ustach.

Na specjalne okazje, czy też życzenie Sułtana przygotowywany jest The Sultan’s Golden Cake, z Istambułu. Samo przygotowanie dzieła zajmuje 72 godziny. Specjał najeżony jest morelami, pigwami, gruszkami i figami, który obowiązkowe muszą zażyć wcześniej dwuletniej kąpieli w jamajskim rumie. Całość podaje się w ręcznie wykonanym srebrnym pudełku opieczętowanym plombą. Przysmak zajął w rankingu miejsce czwarte.

Na piątym miejscu wśród najdroższych deserów świata znalazł się The Domes’s Trufle Ice z Bangkoku. Po raz pierwszy wykonany został przez 6 szefów kuchni. To nic innego jak truflowe lody przekładane żelem i czekoladą Manjaree. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie dopełnienie, które stanowi szlachetny koniak Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7, wyprodukowany zaledwie w 1300 egzemplarzach na całym świecie.

The Madeline Trufle to nazwa deseru przyrządzonego w Knipschildt Chocolatier, Norwalk, Conn. Koszt tego truflowego smakołyku to 6 000 dolarów za funt.

Entre-błaganie, deser przygotowany przez jednego z najbardziej ekstrawaganckich francuskich cukierników możliwy jest do degustacji na zamówienie, tylko w 2 cukierniach mistrza, w Paryżu.

Wyobraźmy sobie kompozycję deseru, którego bazę stanowi krem kawowy otoczony migdałami i marcepanem spoczywający pod mleczno - czekoladową polewą. Tak nazywa się smakołyk z pozycji ósmej - King-size Imperial Torte. Legenda głosi, że po raz pierwszy został stworzony, aby oddać honor władcy Franciszkowi Józefowi I na otwarcie Hotelu Imperial w 1873 roku.

Valrhona Chocolate Shpere, Al. Mahara z Dubaju to iście malinowo-czekoladowa uczta oprawiona w specjalnym drewnianym pudełeczku.

Prawdziwą ekstrawagancją jest Warm Golden Plum Soufflé z Wielkiej Brytanii, którego podanie nie może trwać dłużej, niż minutę, z uwagi na jego niepowtarzalny smak i konsystencję. Ten przepis z 35 - letnią tradycją zapoczątkował szef kuchni Michel Roux wraz z synem Alainem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kulinaria sztuka kulinarna najsłynniejsze desery świata koniak deser czekolada złoto szef kuchni gastronomia The Fortress Aquamarine Bombay Sapphire Martini Golden Opulence Sundae Quinta do Noval The Domes’ s Trufle Ice Moyet Tres Vieille Grande Champagne No. 7 Valrhona Chocolate Shpere Al. Mahara Dubaj Istambuł




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję