Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Sanepid skontrolował nadmorskie bary
Zachodniopomorski sanepid postanowił skontrolować nadmorskie bary i restauracje. Co piaty lokal został ukarany.
Do głównych niedopatrzeń należał brak higieny. Kucharze nie myli rąk, w lokalach było brudno. Ponadto klientom podawano przeterminowane potrawy w brudnych naczyniach. Sześć ze skontrolowanych barów inspektorzy kazali zamknąć w trybie natychmiastowym.
W wielu kuchniach brakowało wody zdatnej do picia, siatek w oknach, które zatrzymują owady, potrawy przygotowywano na starym tłuszczu, a personel nie zachowuje podstawowych zasad higieny. Inspektorzy zwracaj uwagę, że każdego roku właściciele lokali gastronomicznych powtarzają niemal te same błędy.
Magazyny oraz lodówki, w których przechowuje się produkty są brudne i panuje w nich bałagan. Personel kuchni w jednej lodówce przechowuje surowe mięso, warzywa i owoce oraz produkty mleczne. Jak się okazuje większość lodówek nie zapewniała odpowiedniej temperatury. W pomieszczeniach, w których przechowywane były produkty spożywcze trzymano również środki czystości oraz przyrządy do sprzątania.
Od początku lipca przeprowadzono w sumie 3 tysiące kontroli i zbadano 2,5 tysiąca lokali. Kontrolerzy wystawili w sumie 300 mandatów o0raz wydali 200 decyzji administracyjnych. Co trzecie zgłoszenie o złych warunkach sanitarnych lub nieświeżym jedzeniu zostało potwierdzone.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Nadmorskie bary skontrolowane
[2014-08-13 10:42 80.52.226.*]
wreszcie! odpowiedz »
Nadmorskie bary skontrolowane
[2014-08-17 10:10 89.68.22.*]
I już będzie dobrze!!! odpowiedz »
Nadmorskie bary skontrolowane
[2014-08-20 17:29 95.48.227.*]
Nic to niestety nie da - sama prowadzę gastronomię nad morzem (mamy czysto i nie serwujemy Gościom starego jedzenia, mamy stałych klientów wracających co rok), ale mandat 300-500 zł, to nic w porównaniu z obrotami i zyskami smażalni. Przecież rachunek każdej z rodzin to 70-100 zł. Jeśli podane byłyby nazwy "śmierdziuchów", to może odniosłoby to jakiś skutek. W pozostałym zakresie, to kolejna para w gwizdek. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Brak chętnych na kupno półwyspu Lalka
Nowe StayPoland.com 60% wzrost
Ambitne plany spółki Rainbow Tours - ABC Świat Podróży
Lotnisko w Szczecinie szuka właściciela lalki z sex-shopu
Wyrok sądu: hotel dostanie odszkodowanie od miasta
Indonezja znosi wizy turystyczne dla Polaków
Kiedy Polacy dokonują rezerwacji?
Brytyjscy turyści więcej leżą niż zwiedzają
AFRAA walczą o wypisanie członka z czarnej listy UE
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Specjalista ds.turystyki w Salonie Firmowym Itaka w Krakowie