TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






III Śląski Turniej Kulinarny za nami

W miniony weekend, w dniach 14-16 września w Opolu odbył się III Śląski Turniej Kulinarny. Na osoby, które wzięły udział w przedsięwzięciu czekały nie lada atrakcje, nie tylko kulinarne.


Motywem przewodnim turnieju było hasło "Kuchnia Śląska, kuchnia kresowa - współistnienie". Uczestnicy mogli wziąć udział w licznych turniejach kulinarnych. O tytuły najlepszych walczyli nie tylko zawodowcy ale i kucharze amatorzy oraz szkoły gastronomiczne. Przygotowane dania kuchni regionalnej oceniało specjalnie wytypowane jury.

W konkursie profesjonalistów udział wzięło 12 restauracji z terenu województwa opolskiego:

1.Restauracja Szara Willa z Opola
2.Restauracja Venezia z Opola
3.Restauracja Hotelu Mercure z Opola
4.Restauracja Villa Park z Opola
5.Restauracja Del Vilaggio z Izbicka
6.Restauracja Debiut hotelu Festival z Opola
7.Restauracja 3 Życzenia z Brzegu
8.Restauracja Złoty Róg z Wawelna
9.Restauracja Opolska Strzecha z Opola
10.Restauracja Ali Baba z Opola
11.Restauracja Nad Stawem z Bogacicy
12.Restauracja Spichlerz Raszowa z Raszowa

I miejsce - Tytuł Mistrza Śląskich Smaków 2012 oraz puchar Złoty Kwyrlok przyznano restauracji Venezia z Opola. Miejsce II - Puchar Srebrny Kwyrlok otrzymała restauracja Szara Willa z Opola. Na pozycji trzeciej uplasowała się - restauracja Debiut z hotelu Festival

Przyznano też trzy wyróżnienia dla: restauracji hotelu Mercure z Opola, restauracji Spichlerz Raszowa z Raszowa oraz restauracji Villa Park z Opola.

III Śląski Turniej Kulinarny to doskonała okazja, by wypromować produkty lokalnej gastronomii województwa opolskiego, które region otrzymał w spadku po minionych pokoleniach, a które przez wieki określały odrębność Śląska Opolskiego będąc jednocześnie swoistym tyglem mieszającym kultury; Polską, Czeską i Niemiecką.

Dbanie o dziedzictwo kulturalne w tym dziedzictwo kulinarne jest szansą na dalszy rozwój gospodarczy regionu którego stolicą jest Opole. Stolicą która musi być wizytówką dziedzictwa kulturalnego całego województwa.

III Śląski Turniej Kulinarny ma na celu prezentację tradycyjnych dań ze śląskim rodowodem i przybliżenie tradycji i kultury śląskiej kultywowanej w regionie Opolszczyzny. Ważnym też elementem jest promocja dań regionalnych wśród restauratorów, hotelarzy i właścicieli gospodarstw agroturystycznych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
III Śląski Turniej Kulinarny turniej gastronomia jury dziedzictwo kulinarne rozwój gospodarczy Opole województwo promocja dania regionalne hotelarz gospodarstwo agroturystyczne Opolszczyzna Śląsk Opolski atrakcje kuchnia kresowa kuchnia śląska Restauracja Szara Willa Del Vilaggio Venezia Złoty Róg Spichlerz Raszowa hotel Mercure




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję