Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
Zobacz także
Darmowe szkolenia dla branży turystycznej
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla turystyki
Pomorskie nagrodziło zasłużonych dla turystyki
PARP: KPO dla turystyki jest kontynuowany
Turcja planuje ograniczenia dla turystyki w Kapadocji
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie Turystyczne
Pomorskie: szkolenia turystyczne dla rolników
Rozpoczęła się druga edycja projektu "Wanoga od rolnictwa do turyzmu" (wanoga to wędrówka - po kaszubsku). Rekrutacja trwa jeszcze tydzień - do 17 lutego.
Kierownikiem projektu jest Łukasz Wysocki z Kaszubskiego Uniwersytetu Ludowego w Wieżycy. Projekt niniejszy jest skierowany do osób, które chcą otworzyć własną działalność gospodarczą związaną z turystyką wiejską np. organizowanie przejażdżek konnych i kuligów, spływów kajakowych, prowadzenie kuchni regionalnej. Kurs jest szansą dla rolników, by zdobyli nowy zawód i mieli szansę zwiększyć dochody.
W szkoleniu mogą wziąć udział pełnoletni mieszkańcy powiatów kartuskiego i kościerskiego. Warunek - ubezpieczenie w KRUS oraz wykształcenie nie wyższe niż średnie. Preferowane są kobiety i osoby które ukończyły 45 lat.
Program to łącznie ok. 200 godzin zajęć. Na początku jest "kurs inspiracji", czyli zajęcia z zakresu rozwoju osobistego, autoprezentacji, pierwszej pomocy, obsługi komputera oraz wprowadzenia do turystyki wiejskiej. Potem każdy uczestnik będzie miał indywidualny plan działania, po którym wybierze on jeden z czterech kursów profilowanych. W ofercie: turystyka konna, kuchnia regionalna, rękodzieło pamiątkarskie oraz organizacja i prowadzenie aktywnych form wypoczynku.
W pierwszej, ubiegłorocznej edycji uczestniczyło 97 osób. Największe zainteresowanie miał kurs dotyczący kuchni regionalnej. Kilkanaście osób zadeklarowało rozpoczęcie działalności gospodarczej, w której pomoże im zdobyta wiedza.
Zajęcia prowadzą wykwalifikowani instruktorzy, m.in. psycholog, doradca zawodowy, doradca prawno-finansowy. Zdobyte kwalifikacje potwierdzają zaświadczenia.
Projekt jest współfinansowany przez UE - z Europejskiego Programu Społecznego. Nie planuje się już organizacji podobnych bezpłatnych szkoleń. W tej edycji planuje się przeszkolenie co najmniej 63 osób.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział biura turystyczne:
Itaka: nocne spotkanie z
Na ferie prowadzi Egipt, ale egzotyka także
Zamek Królewski na Wawelu podsumowuje
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Biura podróży - stop odpowiedzialności zbiorowej
Modernizacje na bydgoskim lotnisku
Chiny: branża turystyczna generuje 62 miliony miejsc pracy
Pięciu turystów rannych w wypadku busa
Qatar Airways zatrudni 100 osób
Eksperci: będzie coraz więcej wypadków lotniczych
W Tarnowie otwarto trzeci w Polsce lokal Sphinx Express
Czy konieczny będzie przewodnik dla grupy na Rzym w dniach Beatyfikacji?
