Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Odbudują zakopiańską Watrę
W nocy z czwartku na piątek w Zakopanem wybuchł pożar w którym spłonęła jedna z najbardziej popularnych restauracji na Krupówkach.
Restauracja Watra funkcjonowała od lat 30. XX wieku i był popularny wśród turystów przyjeżdżających do Zakopanego. W ciągu swojej długiej działalności w restauracji wybuchło już kilka pożarów jednak żaden nie zniszczył jej tak bardzo jak ostatni. Z budynku zostały tylko żelbetonowe elementy konstrukcji.
Restauratorzy już zajęli się projektowaniem nowego budynku. "Odnowiona Watra będzie większa od obecnej i zasadniczo zmieniona. Już wcześniej planowaliśmy rozbudowę obiektu, jednak teraz jesteśmy zmuszeni do zaplanowania go od nowa. Wystrój będzie inspirowany historią Watry i będzie nawiązywał do międzywojennych lat świetności Zakopanego. W nowym wystroju będzie się przeplatać sztuka dwudziestolecia międzywojennego z motywami podhalańskiej sztuki ludowej - za przykład niech nam służy twórczość Zofii Stryjeńskiej. Motywem przewodnim, pomimo ostatnich wydarzeń, pozostanie ogień. To przecież nawiązanie do nazwy restauracji. W tym lokalu od zawsze odbywały się koncerty. Niedawno powróciliśmy do tej tradycji i zamierzamy rozwijać się w tym kierunku. Nowa Watra będzie miała powiększoną salę i scenę" - wyjaśnił Jacek Węcławowicz, architekt pracujący nad nową koncepcją restauracji.
Na razie nie są jeszcze znane przyczyny pożaru, który wybuchł w Watrze. Właściciele zamierzają powołać własną grupę specjalistów, która równolegle z policją będzie starała się dowiedzieć co było przyczyną pożaru. Ze wstępnych ustaleń wynika, że restauracja została podpalona.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Co z Dworcem Głównym w Krakowie?
Kto wygrał wycieczkę do Tajlandii?
Agencie zastanów się kogo sprzedajesz
easyJet uruchamia rezerwacje na lato 2012
Portugalia: strajkuje kolej i transport miejski
Wygoda Travel poszerza swoją ofertę wakacyjną
Przyspieszenie sprzedaży w krajowej turystyce młodzieżowej i rodzinnej
mam pytanie... jaka jest różnica?
Książeczka sanepidu zbędna w gastronomii
Więcej klientów korzysta z biur podróży
Wybierasz się na Majówkę pociągami Intercity? Sprawdź dodatkowe połączenia
