TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Tak bezpiecznie nie było od lat

Pomimo wzrostu zainteresowania podróżami lotniczymi, popularnością wśród turystów nadal cieszą się wycieczki autokarowe. Z jednej strony transport lotniczy jest szybszy i wygodniejszy, niemniej jednak transport drogą lądową też ma swoje zalety, takie jak niska cena czy możliwość zobaczenia ciekawych miejsc po drodze.


Wypadki autobusów turystycznych, choć na szczęście rzadkie wzbudzają spore zainteresowanie mediów. Wiadomo wszak, że nawet bardzo wysokie umiejętności kierowców autokarów czasem mogą okazać się niewystarczające w starciu z piratem drogowym. Zobaczmy zatem czego mogą spodziewać się na unijnych drogach zarówno turyści, jak i kierowcy, którzy odpowiadają za bezpieczeństwo wielu osób.

W roku 2012 liczba wypadków na drogach UE spadła o 9 procent. Według danych ogłoszonych przez Komisję Europejską w ubiegłym odnotowano najniższą liczbę śmiertelnych wypadków drogowych od czasu rozpoczęcia zbierania danych. Odpowiedzialny za transport wiceprzewodniczący KE, Siim Kallas stwierdził, że rok 2012 był przełomowy dla bezpieczeństwa ruchu drogowego w Europie, albowiem w tym roku odnotowano najniższą liczbę śmiertelnych ofiar wypadków.

W ciągu ostatnich 10 lat liczba ofiar śmiertelnych wypadków drogowych zmniejszyła się o 43 procent.

Statystyki pokazują, że istnieje znacząca różnica pod względem liczby ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych. Według opracowania najbezpieczniej na drogach jest w Wielkiej Brytanii, Szwecji, Holandii i Danii.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję