Ogłoszenia
Ogłoszenia
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Spotkanie Szefów Kuchni
Wczoraj, 20 marca w Warszawie odbyło się spotkanie najlepszych Szefów Kuchni w Polsce.
Wśród gości były osoby ze świata gastronomii, szefowie kuchni, cukiernicy, dyrektorzy szkół gastronomicznych, media branżowe i przedstawiciele Ministerstwa.
Jednym z tematów spotkania była edukacja w gastronomii. Programy nauczania nie są dostosowane do właściwego przygotowania młodego adepta do pracy w zawodzie. Po pierwsze jest mało godzin praktyki, po drugie nauczyciele nie są odpowiednio przygotowani, a po trzecie brak jest funduszy na materiały pomocnicze.
Karol Okrasa podkreślił, iż nie tylko szkoła ma edukować młodego człowieka. To szef kuchni, który się uczniem opiekuje, jest również odpowiedzialny za jego talent. Dariusz Struciński z Fundacji Klubu Szefów Kuchni również podkreślał zasadę wzorca Mistrz-uczeń, która niestety zanika.
Przedstawiciele szkół ubolewają jednak nad stosunkowo małą liczbą godzin zajęć praktycznych. Przedstawiciel Ministerstwa Piotr Bartosiak opowiedział o najnowszej reformie szkolnictwa i podstawie programowej kształcenia w zawodach.
Pomysłodawcą i organizatorem spotkania było Nespresso.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
TAP Portugal trafi w ręce Polaka?
Lufthansa: loty do Tokio przekierowywane
Pożar na luksusowym wycieczkowcu
Samsung wprowadza innowacje do hoteli
UNWTO nagrodziła firmy z branży turystycznej
WizzAir zacieśnia współpracę z FL Technics
Konkurs: "Pomysł na rodzinne wakacje w TUI i Trefl"
Co kryje się w nowych katalogach TUI
Tajemnica basenów termalnych - dlaczego są tak niezwykłe?
PLL LOT notuje wzrost liczby pasażerów
Polska znowu na dywaniku Komisji Europejskiej
Wkrótce otwarcie Best Western Plus Q Hotel w Krakowie
Toskańskie wino spłynęło do kanału
Gdzie Dominium Pizza otworzy sezonowe lokale
Questing - nowy sposób uprawiania turystyki
transport z Bazylei (Basel) do Lyonu
KURS PRZYGOTOWAWCZY DLA KANDYDATÓW NA WYCHOWAWCÓW WYPOCZYNKU