Subskrypcja
Subskrypcja

Szukaj
Szukaj





Spotkanie Szefów Kuchni

Wczoraj, 20 marca w Warszawie odbyło się spotkanie najlepszych Szefów Kuchni w Polsce.


Wśród gości były osoby ze świata gastronomii, szefowie kuchni, cukiernicy, dyrektorzy szkół gastronomicznych, media branżowe i przedstawiciele Ministerstwa.

Jednym z tematów spotkania była edukacja w gastronomii. Programy nauczania nie są dostosowane do właściwego przygotowania młodego adepta do pracy w zawodzie. Po pierwsze jest mało godzin praktyki, po drugie nauczyciele nie są odpowiednio przygotowani, a po trzecie brak jest funduszy na materiały pomocnicze.

Karol Okrasa podkreślił, iż nie tylko szkoła ma edukować młodego człowieka. To szef kuchni, który się uczniem opiekuje, jest również odpowiedzialny za jego talent. Dariusz Struciński z Fundacji Klubu Szefów Kuchni również podkreślał zasadę wzorca Mistrz-uczeń, która niestety zanika.

Przedstawiciele szkół ubolewają jednak nad stosunkowo małą liczbą godzin zajęć praktycznych. Przedstawiciel Ministerstwa Piotr Bartosiak opowiedział o najnowszej reformie szkolnictwa i podstawie programowej kształcenia w zawodach.

Pomysłodawcą i organizatorem spotkania było Nespresso.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij