TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Wielkopolska w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Wielkopolska będzie starać się o dołączenie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Regionalni producenci żywności uważają bowiem, że Wielkopolska ma znakomite tradycje kulinarne.


Produkty i podmioty, które przejdą odpowiednią weryfikację, będą mogły używać znaku "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska". Mogą też m.in. liczyć na udział w promocjach organizowanych przez samorząd województwa.

Do wielkopolskich produktów regionalnych należą m.in. wielkopolska biała kiełbasa parzona, andruty kaliskie, rogale św. Marcina, gzik (serek), ser smażony, regionalne oleje tłoczone na zimno, i domowe soki tłoczone ze świeżych owoców.

W programie mogą wziąć udział także restauracje i bary serwujące potrawy, które od dawien dawna spożywało się w Poznaniu i okolicy.

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej oraz regionalnej żywności. Ma na celu zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, restauracjami i regionami, a także wymianie doświadczeń pomiędzy regionami członkowskimi.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Wielkopolska Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego lokalne regionalne potrawy tradycje kulinarne kuchenne Poznań wielkopolskie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję