Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Nomade - Specjalista ds. wsparcia sprzedaży
- Animator w klubie dla dzieci - Cypr Północny
- REZYDENT NA MAJORCE
- REZYDENT NA COSTA DEL SOL
- Specjalista ds. organizacji i rozliczeń imprez...
- Biuro Podróży Elit Tours
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
Poznański przewodnik kulinarny już dostępny
Jest już dostępne drugie wydanie autorskiego przewodnika kulinarnego, wydanego przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną. W bezpłatnym folderze znalazło się łącznie ponad dwieście pięćdziesiąt adresów, które każdy smakosz powinien odwiedzić.
Pierwsze wydanie ukazało się na przełomie 2014 i 2015 roku. Był to pierwszy poznański autorski przewodnik kulinarny. Selekcji lokali dokonali autorzy, a miejsca w przewodniku nie można było kupić. Podobne zasady obowiązują w aktualnym wydaniu, choć sama broszura nieco zwiększyła format i objętość. Na 56 stronach zrecenzowano około stu lokali. Każdy z nich poza krótkim opisem opatrzony jest fotografią i danymi teleadresowymi. Warto dodać, że są to raczej rekomendacje, a nie ranking. Kolejność na liście nie ma zatem znaczenia, a autorom przyświecał cel, by ukazać bogactwo poznańskiego świata kulinarnego. Lokale pogrupowano w kilku kategoriach, m. in. kuchnia regionalna, śniadania, włoskie inspiracje, kuchnia orientalna, deser i kawa czy okolice poznania. Podsumowaniem każdej z nich jest lista kolejnych lokali, które zdaniem autorów warto odwiedzić.
"Gastronomia to bardzo ważna część oferty turystycznej Poznania. Przewodnik powstał z myślą o mieszkańcach, turystach i organizatorach spotkań. Został skonstruowany w taki sposób, by ułatwić poruszanie się po kulinarnej mapie Poznania" - tłumaczy Jan Mazurczak, Prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
"Wszystkie lokale odwiedziliśmy osobiście. Ich ofertę znamy zarówno z oficjalnych degustacji, jak i niezapowiedzianych wizyt. Restauracje nie płacą za miejsce w przewodniku, ani za nasza pracę. Dzięki temu udaje się nam zachować autorski charakter wydawnictwa, a jednocześnie pokazać różnorodność poznańskiej gastronomii" - dodaje Jakub Pindych, autor przewodnika.
W ciągu najbliższych tygodni powstanie anglojęzyczna wersja folderu. Autorzy przyznają także, że tempo zmian na rynku kulinarnym jest ogromne. Można zatem powiedzieć, że już rozpoczęły się prace nad wydaniem przewodnika na rok 2017.
Przewodnik w wersji elektronicznej dostępny jest do pobrania w dziale "Gdzie zjeść" portalu poznan.travel
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział dla turystów:
Gdzie Polacy polecą sami na Święta i Nowy
FlixBus: Polacy chcą podróżować na
Jak sprzedają się przyszłoroczne oferty w
Turystyka potrzebuje od państwa wsparcia, a nie przejmowania roli
Starsze aktualności:
Raport o podróżach Polaków w
Narodowy Program Wsparcia dla Przemysłu Spotkań
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Coolcation nie tylko w
Intercity zadowolone z 2024
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
Koniec ze wzrostami w biurach podróży
Ile Polacy muszą pracować na wakacje?
Kolejne sądowe zwycięstwo turystów nad Skarbem Państwa
Na akcjach Rainbowa można było nieźle zarobić
Nowa sieć kawiarni już wkrótce w Polsce
Nowy rozkład jazdy pociągów PKP Intercity
Więcej wyjazdów egzotycznych, mniej na narty
Ile AmRest zapłacił za 15 lokali KFC w Niemczech?
Uzdrowiska mogą stracić swój status?
Więcej transakcji w Merlinie X
Dokąd można polecieć z polskich lotnisk w sezonie letnim 2016?
Lufthansa wprowadza nową funkcjonalność dla biur podróży
