Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Poznański przewodnik kulinarny już dostępny
Jest już dostępne drugie wydanie autorskiego przewodnika kulinarnego, wydanego przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną. W bezpłatnym folderze znalazło się łącznie ponad dwieście pięćdziesiąt adresów, które każdy smakosz powinien odwiedzić.
Pierwsze wydanie ukazało się na przełomie 2014 i 2015 roku. Był to pierwszy poznański autorski przewodnik kulinarny. Selekcji lokali dokonali autorzy, a miejsca w przewodniku nie można było kupić. Podobne zasady obowiązują w aktualnym wydaniu, choć sama broszura nieco zwiększyła format i objętość. Na 56 stronach zrecenzowano około stu lokali. Każdy z nich poza krótkim opisem opatrzony jest fotografią i danymi teleadresowymi. Warto dodać, że są to raczej rekomendacje, a nie ranking. Kolejność na liście nie ma zatem znaczenia, a autorom przyświecał cel, by ukazać bogactwo poznańskiego świata kulinarnego. Lokale pogrupowano w kilku kategoriach, m. in. kuchnia regionalna, śniadania, włoskie inspiracje, kuchnia orientalna, deser i kawa czy okolice poznania. Podsumowaniem każdej z nich jest lista kolejnych lokali, które zdaniem autorów warto odwiedzić.
"Gastronomia to bardzo ważna część oferty turystycznej Poznania. Przewodnik powstał z myślą o mieszkańcach, turystach i organizatorach spotkań. Został skonstruowany w taki sposób, by ułatwić poruszanie się po kulinarnej mapie Poznania" - tłumaczy Jan Mazurczak, Prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
"Wszystkie lokale odwiedziliśmy osobiście. Ich ofertę znamy zarówno z oficjalnych degustacji, jak i niezapowiedzianych wizyt. Restauracje nie płacą za miejsce w przewodniku, ani za nasza pracę. Dzięki temu udaje się nam zachować autorski charakter wydawnictwa, a jednocześnie pokazać różnorodność poznańskiej gastronomii" - dodaje Jakub Pindych, autor przewodnika.
W ciągu najbliższych tygodni powstanie anglojęzyczna wersja folderu. Autorzy przyznają także, że tempo zmian na rynku kulinarnym jest ogromne. Można zatem powiedzieć, że już rozpoczęły się prace nad wydaniem przewodnika na rok 2017.
Przewodnik w wersji elektronicznej dostępny jest do pobrania w dziale "Gdzie zjeść" portalu poznan.travel
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
ECTAA wybrała preferowany kierunek podróży na 2025
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Koniec ze wzrostami w biurach podróży
Ile Polacy muszą pracować na wakacje?
Kolejne sądowe zwycięstwo turystów nad Skarbem Państwa
Na akcjach Rainbowa można było nieźle zarobić
Nowa sieć kawiarni już wkrótce w Polsce
Nowy rozkład jazdy pociągów PKP Intercity
Więcej wyjazdów egzotycznych, mniej na narty
Ile AmRest zapłacił za 15 lokali KFC w Niemczech?
Uzdrowiska mogą stracić swój status?
Więcej transakcji w Merlinie X
Dokąd można polecieć z polskich lotnisk w sezonie letnim 2016?
Lufthansa wprowadza nową funkcjonalność dla biur podróży
Wizz Air wprowadza nową usługę