
Poznański przewodnik kulinarny już dostępny
Jest już dostępne drugie wydanie autorskiego przewodnika kulinarnego, wydanego przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną. W bezpłatnym folderze znalazło się łącznie ponad dwieście pięćdziesiąt adresów, które każdy smakosz powinien odwiedzić.
Pierwsze wydanie ukazało się na przełomie 2014 i 2015 roku. Był to pierwszy poznański autorski przewodnik kulinarny. Selekcji lokali dokonali autorzy, a miejsca w przewodniku nie można było kupić. Podobne zasady obowiązują w aktualnym wydaniu, choć sama broszura nieco zwiększyła format i objętość. Na 56 stronach zrecenzowano około stu lokali. Każdy z nich poza krótkim opisem opatrzony jest fotografią i danymi teleadresowymi. Warto dodać, że są to raczej rekomendacje, a nie ranking. Kolejność na liście nie ma zatem znaczenia, a autorom przyświecał cel, by ukazać bogactwo poznańskiego świata kulinarnego. Lokale pogrupowano w kilku kategoriach, m. in. kuchnia regionalna, śniadania, włoskie inspiracje, kuchnia orientalna, deser i kawa czy okolice poznania. Podsumowaniem każdej z nich jest lista kolejnych lokali, które zdaniem autorów warto odwiedzić.
"Gastronomia to bardzo ważna część oferty turystycznej Poznania. Przewodnik powstał z myślą o mieszkańcach, turystach i organizatorach spotkań. Został skonstruowany w taki sposób, by ułatwić poruszanie się po kulinarnej mapie Poznania" - tłumaczy Jan Mazurczak, Prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
"Wszystkie lokale odwiedziliśmy osobiście. Ich ofertę znamy zarówno z oficjalnych degustacji, jak i niezapowiedzianych wizyt. Restauracje nie płacą za miejsce w przewodniku, ani za nasza pracę. Dzięki temu udaje się nam zachować autorski charakter wydawnictwa, a jednocześnie pokazać różnorodność poznańskiej gastronomii" - dodaje Jakub Pindych, autor przewodnika.
W ciągu najbliższych tygodni powstanie anglojęzyczna wersja folderu. Autorzy przyznają także, że tempo zmian na rynku kulinarnym jest ogromne. Można zatem powiedzieć, że już rozpoczęły się prace nad wydaniem przewodnika na rok 2017.
Przewodnik w wersji elektronicznej dostępny jest do pobrania w dziale "Gdzie zjeść" portalu poznan.travel
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Tatrzańska Izba Gospodarcza: Przedsiębiorcy są granicy
Rusza Tarcza Finansowa PFR
Minister finansów o znoszeniu
Dział dla turystów:
Cypr zniesie zakaz podróżowania dla 56
Zimowi turyści jeżdżą nie tylko w
Lotnisko w Łodzi zostanie wystawione na
Europa Ubezpieczenia rozszerza zakres ubezpieczenia KR o
Starsze aktualności:
KE podjęła decyzję w sprawie pomocy publicznej dla
Nadzieja na załatanie tzw. tarczy dla
Grecja wprowadziła nowe środki
Kierunki greckie tańsze niż przed
Nieco dziurawa tarcza dla turystyki trafi do
Do Sejmu trafił projekt ustawy pomocowej dla
TUI na minusie w drugim
Jak koronawirus wpłynął na decyzje Polaków wyjeżdżających na
Niepewność rządzi na rynku
Wizz Air otwiera nową bazę i zapowiada z niej nowe połączenie do
Koronawirus w wakacje: zakażeń przybywa, ale coraz mniej przypadków
TUI dostanie jeszcze większą
Kolejne kraje przywracają restrykcje dla przyjeżdżających z
Brytyjska grupa turystyczna zakończyła
Komisja Europejska zatwierdziła niemiecki program pomocy portom
Koniec ze wzrostami w biurach podróży
Ile Polacy muszą pracować na wakacje?
Kolejne sądowe zwycięstwo turystów nad Skarbem Państwa
Na akcjach Rainbowa można było nieźle zarobić
Nowa sieć kawiarni już wkrótce w Polsce
Nowy rozkład jazdy pociągów PKP Intercity
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
Więcej wyjazdów egzotycznych, mniej na narty
Ile AmRest zapłacił za 15 lokali KFC w Niemczech?
Uzdrowiska mogą stracić swój status?
Więcej transakcji w Merlinie X
Dokąd można polecieć z polskich lotnisk w sezonie letnim 2016?
Lufthansa wprowadza nową funkcjonalność dla biur podróży
Wizz Air wprowadza nową usługę
Jak Kraków promował się w Holandii
Trwa strajk brytyjskich kolejarzy
Nowe połączenie czarterowe z Katowic
Baza noclegowa Opola jest niewystarczająca
Gdzie najchętniej wypoczywają Polacy?
Wybrano zwycięzcę Tahona Society w Polsce
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi