TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Żywiec: festiwal kwaśnicy zakończony rekordem

Żywiecki festiwal kwaśnicy zakończył się rekordem. W olbrzymim kotle ugotowano 14 tysięcy litrów zupy. Nadzór nad gotowaniem rekordowej kwaśnicy w tym roku sprawował Karol Okrasa.


Barbara Czul, pomysłodawczyni i organizatorka festiwalu kwaśnicy powiedziała, że cieszy się z rekordu, bo konkurencja została pobita. Wszyscy będą wiedzieli, że w Żywcu jest królestwo kwaśnicy - wtórował jej Zbigniew Rostocki, szef kuchni lokalnej restauracji.

Karol Okrasa wraz ze Zbigniewem Rostockim zadecydował o zwiększeniu ilości gotowanej kwaśnicy z 12 tysięcy litrów na 14. Jury w składzie: Mariusz Pudzianowski, burmistrz Żywca Antoni Szlagor i europosłanka Małgorzata Handzlik jednogłośnie oznajmiło, że jest to rekord.

Festiwal kwaśnicy organizowało Światowe Stowarzyszenie Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy, zawiązane w 2004 roku z inicjatywy Barbary Czul. Jego celem jest promocja walorów kulinarnych, turystycznych i kulturalnych polskich ziem górskich.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Żywiec festiwal kwaśnicy rekord kwaśnica Karol Okrasa Barbara Czul Zbigniew Rostocki kwasnicy w żywcu 2008 zywiec zywcu kwasnica




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję