TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Temat dowolny

Unia Europejska a gulasz

Data wysłania: 2007-09-30 22:46 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Od momentu wstąpienia Czech do UE (1 maja) z restauracyjnego menu zniknie m.in. gulasz, który dla lepszego smaku był wielokrotnie odgrzewany i lekko przypalony. Od wielu lat u naszych południowych sąsiadów obowiązują przepisy sanitarne, które zakazują podawania odgrzewanych potraw. Nie były one jednak przestrzegane w praktyce.

W czeskim menu pozostaną natomiast popularne zgliwiałe ołomunieckie serki; podaje się je np. panierowane, albo zapiekane, np. w cieście na placki ziemniaczane. Pozostaną także na czeskich stołach podawane na zimno, marynowane w occie niewielkie serdelki - utopence (topielce).

Wyrabiany z buraczanej melasy czeski rum - tuzemsky - w związku z zastrzeżeniami UE musiał zmenić nazwę na na "tuzemak", czyli "miejscowy".

    • rum tuzemski 

      [2007-09-30 22:46 89.174.123.*]

      I komu to przeszkadza nazwa.Liczy się smak i tradycja.   odpowiedz »

      • rum tuzemski 

        [2007-10-28 20:02 89.228.153.*]

        przez unie mirekzginie wiele nazw i smakow   odpowiedz »

    •  

      [2009-02-21 23:38 193.85.151.*]

      Kiedy unia zabroniła czechom zeby rum dalej nazywał sie rumem to czesi dali na butelke rumu nastepujacy wiersz "Otcu nasich stare piti narod sobe neda vziti" czyli "ojcow naszych stare picie narod sobie nieda wziac" Bardzo oryginalne od czechow   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję