Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent Hotelowy
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Specjalista ds.obsługi posprzedażowej Wrocław
- pilot Bawaria
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Zobacz także
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też gastronomia
IGHP: listopad z lepszymi wynikami niż rok temu
IGGP: Żadna z sił politycznych nie dba o branżę HoReCa
Zmarnowane pieniądze z KPO? Trwają kontrole i śledztwo prokuratury
Apel o utworzenie unijnej grupy zadaniowej ds. hotelarstwa i gastronomii
Pandemia wirusa COVID-19 uderzyła mocno w Europę, wywołując głęboki kryzys w restauracjach, barach, hotelach, kawiarniach, pubach i klubach nocnych. Sektor hotelarsko-gastronomiczny znalazł się wśród najbardziej dotkniętych, ponieważ przedsiębiorstwa zostały zmuszone do zamknięcia w krótkim czasie w ramach wspólnej walki z wirusem, a wielu pracowników zostało zwolnionych tymczasowo lub na stałe - przekonują przedstawiciele międzynarodowych organizacji przedsiębiorców z sektora turystycznego i gastronomicznego.
Pod apelem do europejskich władz podpisali się m.in. przedstawiciele HOTREC, Euro Commerce, The Brewers of Europe, EFFAT, Serving Europe, Food Service Europe.
Autorzy listu podkreślają, że trudna sytuacja gastronomii i turystyki doprowadziła do dramatycznego efektu domina w stosunku do dostawców. Wiele podmiotów w łańcuchu dostaw żywności, takich jak rolnicy, przetwórcy, handlowcy, hurtownicy oraz producenci żywności i napojów, boryka się z poważnymi trudnościami. Sektory te, zapewniające miliony miejsc pracy, składają się głównie z MŚP i są nierozerwalnie związane z funkcjonowaniem sektora hotelarsko-gastronomicznego.
Zwracamy się ku nadchodzącym miesiącom, mając na uwadze główny cel, jakim jest stworzenie pewnej przewidywalności dla sektora hotelarsko-gastronomicznego i jego łańcucha dostaw. Jak tylko sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli, potrzebujemy bezpiecznego, terminowego i zrównoważonego ponownego otwarcia, uznając ważną rolę, jaką turystyka i hotelarstwo mogą odegrać w odbudowie naszych wspólnot kulturowych, społecznych i gospodarczych. Bary, restauracje i kawiarnie pomagają przyciągnąć ludzi do dzielnic handlowych w centrach miast i podobnie, te miejsca zakupów pomagają przyciągnąć klientów do obiektów hotelarsko-gastronomicznych w centrach miast. Sektor hotelarsko-gastronomiczny i sektor dostaw powinny być traktowane jako partnerzy zapewniający - gdy sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli - dobrze uregulowane, bezpieczne i zrównoważone ponowne otwarcie europejskich restauracji, barów, stołówek itp. - można przeczytać w treści apelu.
Poniżej treść listu.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20210219_joint-letter-hospitality-value-chain-18-february-2021.pdf
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Dział hotele, pensjonaty:
Nad Bałtykiem Święta szansą na dobry koniec
Starsze aktualności:
Picie na stokach potępiane
ACI EUROPE: Potrzebujemy zabezpieczenia przyszłości
POLREGIO przewiozło ponad 100 mln
Gdzie Polacy latali samodzielnie w
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Accor ułatwia rezerwacje
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
IGHP mianuje nową dyrektor regionalną
Egipt: darmowe wizy zostaną na dłużej
Turyści szukają bezpieczeństwa?
Turcja wprowadzi podatek turystyczny
LOT stawia na ostrożną strategię
Kraków gościł zjazd anestezjologów
