TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Gastronomowie żądają wsparcia

Zrzeszeni w Sztabie Kryzysowym Gastronomii Polskiej przedstawiciele branży czują się zlekceważeni i wysuwają żądania w stronę rządu. Domagają się pomocy i planu przywracania działalności.


Poniżej publikujemy treść listu do premiera Mateusza Morawieckiego, wicepremiera Jarosława Gowina oraz Głównego Inspektora Sanitarnego Jarosława Pinkasa

Sz. P. Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministrów
Sz. P. Jarosław Gowin
Wiceprezes Rady Ministrów
Minister Rozwoju, Pracy i Technologii
Sz. P. Jarosław Pinkas
Główny Inspektor Sanitarny

ŻĄDANIA uzupełniające PETYCJĘ z dnia 21 października 2020 r. w sprawie zmian przepisów prawa

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej działając w imieniu swoich członków tj. podmiotów prawnych z sektora gastronomii, zwraca się ponownie z żądaniem natychmiastowego wprowadzenia zmian przepisów prawa dotyczących podmiotów świadczących usługi gastronomiczne i cateringowe.

W związku z brakiem reakcji na PETYCJĘ z dnia 21 października 2020 r. oraz pojawieniem się merytorycznych Propozycji Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w zakresie wsparcia firm w czasie COVID 2.0, tzw. "Tarczy 100 Miliardów dla pracy" Sztab uzupełnia wcześniejsze żądania.

ŻĄDANIA

  1. Żądamy merytorycznego Planu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy!!
    Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał się całkowicie niezarządzalny. Jesteśmy gotowi jako Sztab Kryzysowy do aktywnego uczestniczenia w przygotowaniu takiego Planu, opartego o standardowy reżim sanitarny wpisany w strategię DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki).
  2. Żądamy zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy, jako wsparcie dla prawie 76.000 przedsiębiorców zatrudniających ponad milion pracowników. Milion miejsc pracy = 3 miliony członków polskich rodzin. Sztab Kryzysowy nie jest w opozycji do rządu. Jesteśmy merytorycznym gronem przedsiębiorców gotowych do rozmów i mediacji w celu ochrony miejsc pracy i rodzinnych biznesów gastronomicznych.
  3. Wprowadzenie stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność i napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 01.11.2020 r.
    Propozycja szerzej opisana w naszych Petycjach i w Kampanii ZPP.
  4. Stworzenie "Funduszu Wsparcia Gastronomii" na wzór Funduszu dla Kultury
    Na wzór : Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 września 2020 r. w sprawie wsparcia finansowego jednostek prowadzących działalność kulturalną w dziedzinie teatru, muzyki lub tańca. [Dz. U. z 2020 poz. 1729]

    Na podstawie: art. 65 ust. 29 ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw. [Dz. U. poz. 568, 695, 1086, 1262 i 1478]
    5.

    Cel merytoryczny: Celowa pomoc tym Przedsiębiorcom, którzy nie otrzymali innego wsparcia.
  5. Wprowadzenie "Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej" na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki.

    Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, w tym:
    • stworzenie Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości
    • uruchomienie programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90% i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 01.11.2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
    • umorzenie obowiązku spłat dotychczasowych dotacji z PFR
    • wprowadzenie "bonu gastronomicznego" na wzór "bonu turystycznego".
    • dla przedsiębiorców z branż objętych rygorami wykraczającymi poza standard DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki) - kredyt obrotowy w rachunku bieżącym, udzielany w wysokości do 10% obrotu za rok 2019, gwarantowany przez Polski Fundusz Rozwoju. Instrument powinien być w 100% zwrotny (z uwzględnieniem preferencyjnego oprocentowania kredytu). Dostęp do instrumentu nie powinien być objęty żadnymi dodatkowymi wymogami, tzn. możliwość skorzystania z niego powinni mieć wszyscy przedsiębiorcy z wspomnianych branż, niezależnie od zatrudnienia, bieżących obrotów etc.
    • dla wszystkich przedsiębiorców, których obroty za miesiące wrzesień i październik spadły w ujęciu rok do roku o ponad 25% - proponujemy dwa instrumenty:
      • udzielaną przez PFR subwencję do wysokości 10% obrotu za rok 2019, stanowiącą instrument analogiczny do obowiązującego programu "tarcz finansowych", tj. częściowo zwrotny. Proponujemy, by możliwe było umorzenie 75% udzielonej kwoty, pod warunkiem zachowania co najmniej 80% miejsc pracy ze stanu na dzień udzielenia wsparcia.
      • długoterminowe (10-letnie i 15-letnie) kredyty gwarantowane przez PFR - udzielane w wysokości do 10% obrotu z roku 2019, zwrotne w 100%, z preferencyjnym oprocentowaniem.

    Cel merytoryczny: Pomoc Pracodawcom w utrzymaniu miejsc pracy i odszkodowań za lockdown w drodze Ustawy.
  6. Wyznaczenie w trybie pilnym przedstawicieli Rządu RP do wspólnego opracowania razem z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego "Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii" dla poszczególnych typów lokali gastronomicznych.


W mocy pozostają ŻĄDANIA zawarte w PETYCJI:
  • Merytoryczne uzasadnienie ograniczenia przez Rząd RP swobody prowadzenia działalności gospodarczej całej branży gastronomicznej bez wyjątków, przez zamykanie lokali o godz. 21.00.
  • Uwolnienie w trybie natychmiastowym godzin otwarcia wybranych typów lokali gastronomicznych na zasadach przedstawionych w Petycji.

    Priorytetowe w chwili obecnej jest uspokojenie nastrojów społecznych i uniknięcie spontanicznych demonstracji regionalnych i centralnych, na czym nam zależy, a Rządowi zależeć powinno.

    Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej tworzą przedstawiciele organizacji gastronomicznych:
    Jarosław Uściński - Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
    Rafał Korus - Prezes Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy
    Jarosław Walczyk - Prezes Zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni
    Adam Dmyterko - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników
    Marcin Soból - Prezes Zarządu Euro-Toques Polska
    Bartosz Majchrzak - Prezes Zarządu Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni
    Krzysztof Szulborski - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
    Grzegorz Gniech - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Carving Team Poland
    Grzegorz Kazubski - Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenie Grilla i BBQ
    Agnieszka Huszczyńska - Kongres Szefów Kuchni
    Łukasz Konik - Prezes Zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej
    Maciej Dobrzyniecki - Akademia Gastronomiczna w Polsce
    Jacek Jakubczak - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy
    Jacek Czauderna - Prezes Zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
    Marcin Socha - Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
    Sławomir Grzyb - Sekretarz Generalny IGGP
    Piotr Sabala - Prezes Zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
gastronomia restauracja wsparcie stowarzyszenie kucharzy polskich


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję