Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
Nowy szlak kulinarny w Poznaniu
W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak. Na szlaku będzie można poznać jej historię i skosztować w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu.
Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi.
Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi szefowie kuchni odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny - mówi Jan Mazurczak, prezes PLOT.
Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania.
Na sam początek proponujemy coś klasycznegeo, czyli poznańską pyrę. Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy - zachęca Jan Mazurczak.
Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny Bocuse d Or", w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.
Pyra trafiła na salony, a najlepsi szefowie kuchni pokazali podczas konkursu, że jest to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Poznańscy szefowie kuchni chętnie wykorzystują ziemniaki. Można z nich wyczarować dosłownie wszystko - dodaje Jarosław Kin, szef kuchni 62 Bar & Restaurant, trener reprezentacji Polski w konkursie Bocuse d Or 2022, który w swoim menu umieścił szagówki z wędzonym twarogiem, wielkopolską polewkę z krokietem z pyry oraz bliny ziemniaczane z wędzonym pstrągiem.
Prezentacja koncepcji szlaku odbyła się w restauracji L33 Bistro & Bar, działającej w Poznaniu przy hotelu Liberté 33. Lokal działa od roku i znajduje się w zabytkowej willi z 1920 roku. Daniem które na stałe zagościło w jadłospisie jest pyra z ogniska, będąca autorską interpretacją pyry z gzikiem. Od dnia otwarcia wiedziałem, że poznaniacy lubią lokalne smaki, a turyści chętnie je odkrywają. Nasza pyra to strzał w dziesiątkę. Jest z nami od początku i wszystko wskazuje na to, że zostanie z nami na dłużej - mówi szef kuchni L33, Bartosz Rosa.
Uzupełnieniem szlaku jest Muzeum Pyry. Tam można zdobyć pierwsze szlify w przygotowywaniu poznańskiego specjału i poznać jego historię, a także dowiedzieć się dlaczego ziemniaki albo kartofle w Poznaniu nazywane są właśnie pyrami. Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym. W każdej chwili może do niego dołączyć restauracja oferująca lokalne produkty i przepisy.
Mam już upatrzone kilka miejsc, które PLOT mogłaby zaprosić do współpracy, przekonując do bardziej śmiałej promocji potraw z ziemniaków, bo choć to warzywo bardzo popularnie, to zasługujące na jeszcze szersze grono odbiorców - mówi Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z PLOT.
Lista podmiotów biorących udział w projekcie i zaproponowanych dań z pyrą w roli głównej:
- Muzeum Pyry - eksploracje kulinarne warto rozpocząć od miejsca, które dostarczy odpowiednią dawkę wiedzy teoretycznej i praktycznej. Po godzinnym kursie, wiodącym przez kontynenty i wieki przyjdzie czas na degustację skrobii;
- Chef's Table by Ernest Jagodziński - warsztaty grup dedykowane pomysłom na dobór odmian i wykorzystanie pyr w kuchni;
- 62 Bar & Restaurant - szagówki z wędzonym twarogiem i sosem z sera wielkopolskiego, wielkopolska polewka z krokietem z pyry oraz blin ziemniaczany z wędzonym pstrągiem;
- A nóż Widelec - kurczak kukurydziany, pieróg z ziemniakami i serem łomnickim,
- Bamberka - szare kluchy z kapustą, pyra z gzikiem, szagówki z szarpaną gęsiną, ślepe ryby (spoiler alert: to danie nie zawiera ryby!);
- Brovaria - schab z kością podany z pyrą z gzikiem;
- Chef's Table by Ernest Jagodziński - pyra z gzikiem i olejem z drzewa mahogany; warto także zapytać o warsztaty z wykorzystania pyry w kuchni;
- Concordia Taste - sandacz z babką ziemniaczaną;
- Gusto (Hotel Ilonn) - pierogi z twarogiem i ziemniakami, kopytka z polikiem wołowym, ośmiornica z ziemniakami i mango;
- Hyćka - śledź w śmietanie z ziemniakami, pyry z gzikiem;
- L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33) - pyra z ogniska z gzikiem;
- Hotel Moderno - pyra z gzikiem i boczkiem;
- Pyra bar - babka ziemniaczana z warzywami, "placusie" i "pyrażusie" czyli słodkie placki ziemniaczane dla dzieci;
- Sarbinowska - domowe pierogi z ziemniakami i serem oraz pyra z gzikiem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział biura turystyczne:
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Travelplanet chwali się swoją ofertą i
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Orbis otwiera pierwszą patronacką salę AccorHotels
Koniec wakacji poprawił wyniki hoteli
MyTravel rozpoczyna sprzedaż biletów FlixBusa
LHG zmienia tożsamość jednej z marek i zapowiada rozwój w Polsce
DZT podsumowuje straty w turystyce przyjazdowej
Airbnb będzie musiał przekazywać dane dotyczące noclegów belgijskim organom podatkowym
Polacy ponownie zaczynają rezerwować wypoczynek
co myslicie o nowym biurze Aba travel?
Najpopularniejsze wśród Polaków kierunki nieco tańsze niż przed tygodniem
Tajlandia: kolejne trzy miejsca ponownie dostępne dla turystów
LOT obsłuży połączenia samolotami belgijskiego przewoźnika
Majówka 2018 pod znakiem programu Rodzina 500+ i emigracji zarobkowej
Pyszne.pl wyłoni najlepszą restaurację roku
Startuje przebudowa terminalu B w Katowice Airport
Rynek hotelowy w 2020 r. - z hossy w zapaść
Hotele droższe niż rok temu, a liczba gości rośnie
Gdzie wybierają się Polacy na wiosnę?
Połączone siły na rzecz cyberbezpieczeństwa w lotnictwie
Ryanair akceptuje płatność kartą UATP