Ogłoszenia
Ogłoszenia
- INCENTIVE MANAGER oraz NEW BUSINESS MANAGER
- wyciag narciarski
- Specjalista ds turystyki- umowa na czas...
- Praca w biurze podróży z pasją. KIRIBATI CLUB.
- TUI Gdańsk Przywidzka - specjalista ds turystyki
- Biuro Podróży Kleopatra Piaseczno specjalista ds....
- Specjalista ds. Szkoleń i Rozwoju
- Fostertravel.pl salon Warszawa - Specjalista ds...
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych


Zobacz także
IGGP uruchamia nowy kanał zakupów dla gastronomii
Północna Izba Gospodarcza: inflacja groźniejsza dla turystyki niż COVID
Nowy szef kuchni w Sofitel Warsaw Victoria
Sieć a&o zwiększa nacisk na wyszukiwanie talentów
Brak rąk do pracy daje się we znaki
POT i Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego razem dla rozwoju talentów rynku turystycznego
Spotkania dla młodych adeptów sztuki kulinarnej
Program "Szef dla Młodych Talentów" to dziewięć spotkań edukacyjnych, blisko 1100 uczestników z całej Polski, setki doświadczeń, tysiące inspiracji i niezliczona ilość wiedzy. Tak można podsumować pierwszą odsłonę projektu prowadzonego przez Makro Polska. Edycję wieńczą staże w najlepszych restauracjach dla piętnastu wyróżnionych uczniów.
"Szef dla Młodych Talentów" to program odpowiedzialności społecznej, mający na celu wprowadzanie pozytywnych zmian w polskiej gastronomii. W jego ramach MAKRO Polska integruje szkoły gastronomiczne z sektorem HoReCa oraz wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej, stwarzając im możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. Pierwsza edycja programu okazała się wielkim sukcesem. W ciągu ośmiu miesięcy, od listopada 2016 do czerwca 2017 roku odbyło się dziewięć Mikserów Kulinarnych - bezpłatnych spotkań edukacyjnych dla uczniów szkół gastronomicznych - w których udział wzięło ok. 1100 uczestników z całej Polski. Pokazy kulinarne poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Ernest Jagodziński, Kasia Daniłowicz, Michał Kuter, Wojciech Harapkiewicz, Jarek Walczyk i Martin Gimenez Castro.
Prelekcji udzieliły wyjątkowe postacie świata gastronomii, m.in. Justyna Adamczyk, Malka Kafka, Jan Kuroń czy Dorota Minta. Miksery Kulinarne stanowiły źródło wiedzy z wielu różnych dziedzin takich, jak: kuchnia Ameryki Południowej, surf n turf, czyli mięso w połączeniu z owocami morza, tradycyjne polskie przysmaki na bazie mąki, sposoby na dziczyznę, wszystko, co kucharz musi wiedzieć o tłuszczach, w jaki sposób nie marnować jedzenia i sprytnie gotować czy jak zrobić karierę w branży gastronomicznej.
Na uczestników czekały także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Jedną z nich stanowiła kolacja degustacyjna w restauracji La Rotisserie połączona z edukacyjnym spotkaniem z szefem kuchni Pawłem Oszczykiem, którą zdobyła reprezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie. Natomiast uczniowie, którzy zdobyli najlepsze wyniki w quizach sprawdzających wiedzę na Mikserach Kulinarnych, wygrali staże w wiodących polskich restauracjach. Piętnastu najlepszych uczestników odbędzie tygodniową naukę w restauracjach: Babinicz, Tel Aviv, Narvil, Olszewskiego 128, A Nóż Widelec, Strefa i Salto.
Sukces pierwszej edycji programu oraz pomysły na kolejną, która rusza już od września br., członkowie Rady Programowej omówili 19 czerwca w Akademii Inspiracji MAKRO. W specjalnym spotkaniu udział wzięli m.in. Justyna Adamczyk, Maciej Nowicki, Wojciech Harapkiewicz, Jarek Walczyk, Janusz Fic, Witek Iwański i Paweł Oszczyk. Członkowie Rady Programowej jednogłośnie uznali, że celem kolejnego cyklu powinno być jeszcze większe zacieśnienie współpracy ze szkołami gastronomicznymi oraz wspieranie nauczycieli w jak najlepszej edukacji uczniów.
Komentarze
Światowa Rada Podróży i Turystyki (WTTC) oraz Europejska Komisja Turystyki (ETC) ostrzegają, że ożywienie sektora turystycznego może być poważnie zagrożone, jeśli prawie 1,2 mln miejsc pracy w całej UE pozostanie nieobsadzonych. WTTC w swojej...
W związku z sytuacją epidemiczną, turyści zrezygnowali z wyjazdu. Początkowo zaakceptowali potrącenie w wysokości 80 proc. kosztów wyjazdu, następnie, uchylili się od tego powołując się na działanie pod wpływem błędu. Sprawa trafiła do Sądu...
Tagi:
Dział gastronomia:
Północna Izba Gospodarcza: Turystyka na Odrą
Ruszyła kolejna edycja konkursu Turystyczne Skarby
Poznań po raz 16 gospodarzem Festiwalu Dobrego
Gdzie szukać ofert pracy w Łodzi bez
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może
Starsze aktualności:
Linie Emirates wesprą tajlandzką
Wspólne stanowisko UNWTO i WHO w sprawie ograniczeń
TUgether: sytuacja branży spotkań przypomina pełzający
Turcja uruchamia platformę szkoleniową dla branży
Premier zapowiedział zniesienie części
Pięć rzeczy, których stowarzyszenia nauczyły się w 2021
Światowa Organizacja Turystyki rozpoczyna współpracę z
Nowe zalecenie Rady UE w sprawie
PIT apeluje o zniesienie testów dla zaszczepionych, przylatujących spoza
Wyjazdy do Portugalii i na Maltę droższe niż przed
Izrael złagodzi restrykcje
Klienci Revolut dostaną zwrot w
Nowa inwestycja na wrocławskim lotnisku
Aerofłot przenosi się na nowy terminal
UOKiK wszczyna postępowanie przeciw trzem przewoźnikom
Rośnie zainteresowanie białymi winami
Sąd ogłosił upadłość Small Planet Airlines
Będzie zmiana dotycząca testów po przyjeździe spoza UE
Forum turystyczne dla osób zwiedzających i chcących się tym dzielić
JetBlue zapowiada loty do Europy
Coraz bliżej rozbiórki kontrowersyjnego obiektu
Wizz Air wprowadza nową politykę bagażową
Najpopularniejsze kierunki turystyczne na Tik Toku
Koszty uruchomienia ośrodków narciarskich w reżimie sanitarnym sięgały 600 tys. zł
Ministerstwo Rozwoju wydało komunikat dla organizatorów turystyki
Ilu pasażerów obsłużył PKP Intercity?
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Tour Salon ze smakiem przygody
Także wycieczki jednodniowe będą mogły być opłacane Polskim Bonem Turystycznym
Jerozolima rozpoczyna współprace z Thomas Cook
Polacy chętniej wyjeżdżają wiosną?
Swoboda czy zakaz? Konferencja poświęcona bezpieczeństwu w turystyce
Nowe oprogramowanie dla dyskotek,pubów,restauracji
