Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds turystyki - KIELCE
- SPRZEDAM Ośrodek wypoczynkowy w GÓRACH SOWICH
- Multiagencja turystyczna zatrudni pracownika
- Specjalista ds sprzedaży ofert turystycznych.
- Specjalista ds. Turystyki - Poznań (KC Marcelin)
- Kupię biuro podróży w dużych miastach
- Staż - Biuro Podróży Travel Market Kraków
- Pracownik do Biura Podróży Rainbow Tours Lubin
- SAMODZIELNA KSIĘGOWA
- Zatrudnimy wychowawców kolonijnych

Zobacz także
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych szkolili się w Ogrodach Hortulus
Od 1 kwietnia na Dominikanę tylko z e-biletem
Grecki premier chce, aby zaszczepieni turyści przyjeżdżali bez przeszkód
Kopalnia w Wieliczce otwiera się dla turystów
Turyści skosztują kwiatów jadalnych
Już po raz czwarty goście Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych, który odbędzie się w Dobrzycy w dniach 13 i 14 lipca, będą mogli przekonać się jak smakują kwiaty jadalne.
IV festiwal odbędzie się pod hasłem: Kwiaty w smaku lila-róż. Na talerzach zagoszczą m.in.: lawendy, pysznogłówki, róże czy fuksje. Podczas festiwalu będzie można poznać pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych smaków kwiatów dyni, po intensywne i pikantne smaki np. nasturcji. Organizatorem wydarzenia są Ogrody Hortulus.
Za sterami kwiatowej kuchni stanie Mariusz Siwak. W tegorocznym menu nie zabraknie: risotta, zup, sałatek czy serków, oczywiście z kwiatami jadalnymi. Dania serwowane przez Szefa Mariusza, będzie można degustować. Do tegorocznych prelegentów dołączy Grażyna Uścińska - pasjonatka kwiatów jadalnych, autorka książki "Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin". Podczas pokazów kulinarnych zaprezentuje, jakie zwykłe i niezwykłe dania można wyczarować z kwiatów jadalnych.
O poszerzenie wiedzy ogrodniczej podczas festiwalu zadba Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. W czasie pokazów i wykładów opowiedzą o tym, jak hodować i pielęgnować kwiaty jadalne. Specjaliści z firmy Polan rozwieją ogrodnicze wątpliwości, doradzą i odpowiedzą na wszystkie pytania. Dodatkowo Plenerowe prelekcje w Warzywniku Kwiatowym, Ogrodzie Lawendowym oraz Ogrodzie w Smaku lila-róż poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska - kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Festiwal to również okazja do spotkania z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką książek "Pyszne Chwasty" czy "Kwiaty Jadalne". Dr biochemii tradycyjnie będzie czuwała nad tym, aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne. Dodatkowo poprowadzi wykłady o kwiatach jadalnych - ich właściwościach, czy sposobach wykorzystania. Do tegoroczny prelegentów dołączyła Marta Pawelec - dietetyk kliniczny, sportowy, dziecięcy, psychodietetyk. Podczas prelekcji opowie o zbilansowanej diecie oraz udzieli porad.
Podczas tegorocznej edycji nie zabraknie również naturalnych kosmetyków i kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska podczas pokazów zaprezentuje jak przygotować naturalne kosmetyki, które można też zjeść.
Na scenie głównej ponownie zagości również florystyka. Uczestnicy festiwalu będą mogli podziwiać pokazy florystyczne oraz wziąć udział w warsztatach plecenia wianków. Nowością tegorocznej edycji jest konkurs florystyczny. Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach. W sobotę publiczność będzie mogła ocenić stół udekorowany zgodnie z tematem "Przyjęcie w ogrodzie w smaku lila-róż". W niedzielę komisja konkursowa oceni i wybierze najpiękniejszy "Bukiet w smaku lila-róż".
Do tegorocznych prelegentów dołączył również Grzegorz Gniech. Mistrz Polski i świata w carvingu wystąpi na scenie podczas pokazów. Na tym jednak nie koniec niespodzianek. Grzegorz Gniech razem z Carving Team Poland wprowadzą gości festiwalu w tajniki carvingu podczas warsztatów na swoim stoisku.
Podczas festiwalu odbędzie się III edycja konkursu Cały ogród na talerzu! Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne i deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują jedno wybrane danie do masowej degustacji. Ten z zespołów, który otrzyma najwięcej Waszych głosów zdobędzie Nagrodę Publiczności.
W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Na najmłodszych gości festiwalu czekają kąciki z animacjami.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Znany konkurs barmański
Użytkownicy Pyszne.pl wybrali swoje ulubione
Ile wytrzyma polska
Apel o utworzenie unijnej grupy zadaniowej ds. hotelarstwa i
ZPP: Licznik Strat Lockdownowych pokazuje coraz większe
Dział biura turystyczne:
Lockdown przywrócony w kolejnym
Od 1 kwietnia na Dominikanę tylko z
Seszele otworzą granice dla
Starsze aktualności:
Paweł Niewiadomski prezesem ECTAA na kolejną
IATA: Ryzyko zakażenia koronawirusem w samolocie
Liczba kont na portalu TFG gwałtownie
Problemy hotelarzy poruszono na Forum Hotelarzy
Które atrakcje w Niemczech uznano za
Wizz Air zacznie latać z
Jedna z dziur w tzw. Tarczy dla turystyki
Ministrowie turystyki krajów G-20 opracowali ramy rozwoju
TUI zapowiada zmiany w
IATA: branża lotnicza traci pieniądze w zastraszającym
Na co skarżyli się turyści w okresie
Brussels Airlines pomoże zwolnionym w szukaniu tymczasowej
Polska kuchnia bardzo się
Minister zdrowia zapowiada termin wejścia w życie dodatkowych
Turysta nie jest wrogiem mieszkańca
Grupa AmRest ma za sobą dobry III kwartał 2018
SITE Poland partnerem Global Industry Meetings
IGHP włącza się w walkę z wykorzystywaniem seksualnym dzieci
Północna Izba Gospodarcza: Lockdown to czyste szaleństwo
W jakich hotelach ceny noclegów spadają?
Grecki premier chce, aby zaszczepieni turyści przyjeżdżali bez przeszkód
Jeśli Bibione to w Aparthotel Pineda
Lotniska gotowe na przyjęcie pasażerów
Rosja wprowadzi bezpłatne wizy do Sankt Petersburga
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
