Aktualności: wszystkie » gastronomia


:: PIĄTEK, 2018-11-16 ::
 McDonald`s wygrał sprawę w opolskim sądzie
Popularna sieć fast foodów oraz prywatny przedsiębiorca z Nysy złożył skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Opolu w sprawie uchwały krajobrazowej przejętej przez gminę Nysa. Wyrok jest... więcej »


:: CZWARTEK, 2018-11-15 ::
 Poseł Marek Jakubiak wydzierżawił Browar Lwówek
Dobiegły końca negocjacje między Browarami Regionalnymi Jakubiak Marka Jakubiaka a jedną z wiodących firm wytwarzających piwa rzemieślnicze. W ich wyniku spółka Doctor Brew wydzierżawiła należący do Grupy BRJ... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-11-09 ::
 200 milionów złotych na pożyczki dla firm turystycznych i nowe zasady ich udzielania
Firmy, które prowadzą lub chcą prowadzić biznes w jednym z 5 województw Polski Wschodniej mogą otrzymać preferencyjne pożyczki na rozwój turystyki, w ramach programu Przedsiębiorcza Polska Wschodnia -... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-11-08 ::
 W Krakowie trwają Targi Horeca
W dniach 7-9 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferencyjnym EXPO Kraków odbywają się Targi Horeca, Gastrofood i Enoexpo. Targi Horeca i Gastrofood przyciągnęły w tym roku ponad 200 wystawców. Na... więcej »
:: WTOREK, 2018-11-06 ::
 Kawa Starbucks na dowóz
Znana sieć kawiarni chce rozpocząć dostarczanie kawy do domów. Prezes podkreśla, że produkty mają zachować taką samą jakość jak te serwowane w lokalu. Prezes Starbucks, Kevin Johnson ma w planach przeniesienie... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-11-05 ::
 KLM Cityhopper wprowadza nową koncepcję cateringu w klasie biznes
Od sezonu zimowego, KLM wprowadza nową koncepcję cateringu w klasie biznes na lotach KLM Cityhopper w Europie. Wraz z początkiem zimowego harmonogramu lotów, od 28 października b.r., linie KLM przygotowały... więcej »
:: ŚRODA, 2018-10-31 ::
 Wojciech Modest Amaro wśród światowej elity współczesnej gastronomii
Polak, którego restauracja atelier Amaro jako pierwsza w kraju otrzymała gwiazdkę przewodnika Michelin, dołączył do światowej elity sław współczesnej gastronomii - najwybitniejszych kucharzy, którzy prezentują... więcej »
 Restauratorzy wprowadzą historyczne dania z okazji rocznicy odzyskania niepodległości
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-10-29 ::
 Kujawsko-pomorski samorząd zachęca restauratorów do serwowania gęsiny
Nieodłącznym elementem dorocznej jesiennej kampanii gęsinowej, prowadzonej przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, jest serwowanie potraw z tego mięsa przez restauracje z całej Polski. Liczba lokali... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-10-25 ::
 Fiskus bacznie przygląda się gastronomii
Branża gastronomiczna, obok budownictwa i mechaniki pojazdowej jest jedną z najbardziej narażonych na występowanie szarej stref- przekonuje Krajowa Administracja Skarbowa. Te branże znajdą się pod szczególną... więcej »
:: ŚRODA, 2018-10-24 ::
 Sesja zdjęciowa dla dań koniecznością?
Czy menu w formie karty lub kilka zdjęć dań z imprez już nie wystarczą naszym gościom? Niestety raczej nie, dzięki mapom Google gość może łatwo oglądać zdjęcia potraw zrobione przez naszych klientów. Nie jest... więcej »
 18 szefów kuchni powalczy o tytuł mistrza makaronu
W Mediolanie rozpoczyna się 7. edycja prestiżowego konkursu dla kucharzy. O tytuł Master of Pasta rywalizuje osiemnastu szefów kuchni z całego świata, w tym Polak, Paweł Gałecki. Zadaniem uczestników jest... więcej »
:: WTOREK, 2018-10-23 ::
 Grupa AmRest ma za sobą dobry III kwartał 2018
AmRest opublikował wstępne dane o sprzedaży w trzecim kwartale w 2018 roku. Wstępne wyniki sprzedaży Grupy AmRest wyniosły w trzecim kwartale 2018 roku 392 mln EUR i były o 23,2% wyższe niż przed rokiem. Jak... więcej »
 Sfinks Polska zapowiada przynajmniej 20 nowych otwarć
Spółka Sfinks Polska kończy w tym roku szereg projektów mających ułatwić spółce rozwój w kolejnych latach i wyjście z masterfranczyzą za granicę. Według szacunków do końca przyszłego roku w ramach grupy ma... więcej »
 Kuchnia Bliskiego i Dalekiego Wschodu zyskuje na popularności
W nadchodzącym roku Polacy jeszcze chętniej będą sięgać po egzotyczne smaki, a popularność zyskają mało znane dotychczas kuchnie z Tadżykistanu i Kazachstanu. Polacy będą też coraz mocniej ograniczać ilość... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-10-19 ::
 Konkurs dla firm zajmujących się turystyką gastronomiczną
Światowa Organizacja Turystyki i Baskijskie Centrum Kulinarne (BCC), uruchomiły nową inicjatywę dla sektora turystyki gastronomicznej. Zaproszeniem do udziału w nowym przedsięwzięciu jest skierowane do firm z... więcej »
 Polacy częściej sięgają po luksusowe alkohole
Rynek alkoholi luksusowych w Polsce jest jednym z szybciej rozwijających się segmentów dóbr luksusowych. Choć łączna konsumpcja alkoholu w Polsce utrzymuje się na zbliżonym poziomie, rosną wydatki. Dynamicznie... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-10-18 ::
 Kandydaci na prezydenta Krakowa opowiadają o pomysłach na turystykę
Wybory samorządowe już w niedzielę. Wyścigi o fotele burmistrzów i prezydentów miast dobiegają końca. Najpoważniejsi kandydaci w wyborach na Prezydenta Miasta Krakowa odpowiadali na pytania Krakowskiej Izby... więcej »
 Barmani zmierzyli się w World Class Competition
#MyCocktail jako następca #FoodPorn, mniej alkoholu i ekologia to najważniejsze trendy koktajlowe na 2019 rok - relacjonuje finał World Class Competition w Berlinie reprezentant Polski, Marcin Kruk. W... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-10-15 ::
 Turystyka w Krakowie zasługuje na lepsze traktowanie
Turystyka przynosi Krakowowi spore zyski i w związku z tym powinna być traktowana w odpowiedni sposób - uważają przedstawiciele małopolskich izb samorządu gospodarczego w turystyce, którzy opublikowali list... więcej »
:: ŚRODA, 2018-10-10 ::
 AmRest złożył wniosek o przejęcie sieci pizzerii
AmRest coraz bliżej poszerzenia swojego portfolio o kolejną markę? Do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wpłynął wniosek o zezwolenie na przejęcie przez AmRest sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu kontroli... więcej »
:: WTOREK, 2018-10-09 ::
 Polak zwycięzcą prestiżowego konkursu kulinarnego
Polak wygrał tegoroczną edycję konkursu National Chef of the Year 2018. Ten prestiżowy konkurs branży gastronomicznej w Wielkiej Brytanii wygrał w tym roku Kuba Winkowski. W przeszłości jego laureatem był... więcej »
 Sfinks podniesie kapitał zakładowy
Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy oraz WOOK, podpisała nowy aneks do umowy z BOŚ wydłużający termin uregulowania kredytu inwestycyjnego do 31 sierpnia... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-10-05 ::
 Gastronomia: rośnie rynek zamówień jedzenia online
Branża gastronomiczna jest w fazie dynamicznego rozwoju. Przede wszystkim rozwija się rynek zamówień jedzenia on-line. W gastronomii rozpoczęła się nowa era, w której znaczącą rolę zaczynają odgrywać platformy... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-10-04 ::
 V Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau już wkrótce
Premiera V edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się 26 listopada 2018 r. Tym razem, na zaproszenie Województwa Pomorskiego, Pomorskiej... więcej »
Starsze


Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję