Aktualności: wszystkie » gastronomia


:: WTOREK, 2018-05-15 ::
 Hortulus przyłączy się do kształcenia kadr dla gastronomii
14 maja 2018 r. odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia, w ramach objęcia przez firmę Hortulus patronatu nad kierunkami: Technik architektury krajobrazu oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych... więcej »


:: CZWARTEK, 2018-05-10 ::
 Wenecja: nie dla nowych lokali z jedzeniem na wynos
Street food nie dla Wenecji. Władze miasta chcą ukrócić praktykę jedzenia pod gołym niebem. Władze Wenecji uchwaliły trzyletni zakaz otwierania sklepów i lokali gastronomicznych oferujących jedzenie na wynos.... więcej »
 Gault&Millau Polska zaprasza na kulinarne wydarzenie
Po raz pierwszy, dzięki Gault&Millau Polska najważniejsi polscy Szefowie Kuchni, influencerzy i eksperci branży gastronomicznej stworzą wspólną platformę wymiany inspiracji, doświadczeń i trendów. Przewodnik... więcej »
 Znany, koreański szef kuchni rozpoczął współpracę z Finnair
Finnair kontynuuje program z autorskim menu szefa kuchni i po raz pierwszy wprowadza menu stworzone przez Koreańczyka. Autorskie menu znanego szefa kuchni z Korei, Sung-Yeol Nam jest dostępne od 9 maja w... więcej »
:: ŚRODA, 2018-05-09 ::
 Wzrasta wpływ branży eventowej na gospodarkę
Polska branża eventowa rośnie w siłę. Szacunkowy udział przemysłu spotkań w polskim PKB to ok. 1 proc. Wkład w gospodarkę szacuje się na ok. 26 mld zł i 171 tys. miejsc pracy. To rynek, który dynamicznie się... więcej »
 Goszczenie sportowców wyzwaniem dla hotelowych restauracji
To już ostatnie odliczanie do mistrzostw świata w piłce nożnej. Do mundialu szykują się hotele, które będą gościć kibiców z całego świata. Wyzwaniem, przy całkowitym obłożeniu hotelu, jest koordynacja... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-05-04 ::
 Jakie podatki płaci turystyka?
Ministerstwo Finansów opublikowało listę dużych podatników, na której można znaleźć także kilkanaście firm turystycznych. Niestety nie jest ich wiele, bo na liście są tylko podmioty, które przekroczyły... więcej »
 Nowa inwestycja znanego polskiego piłkarza
Jeden z najpopularniejszych polskich piłkarzy wystartuje z nowym biznesem. Budowa projektu ruszy najwcześniej dopiero za rok. Na Mazurach powstanie "Wenecja Mazur". Robert Lewandowski rusza z... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-04-30 ::
 W restauracjach Sfinksa złocisty napój tylko jednego producenta
Na podstawie zawartej umowy, w lokalach Sfinks Polska sprzedawane będzie piwo, piwo bezalkoholowe oraz cydr wyłącznie z oferty Grupy Żywiec. Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami Sphinx, Piwiarnia Warki,... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-04-26 ::
 Wyniki kontroli lokali gastronomicznych mogą szokować klientów
Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali w miejscowościach turystycznych i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich. Ogólnopolska kontrola odbyła się w III kwartale 2017 r. Inspektorzy sprawdzili... więcej »
:: ŚRODA, 2018-04-25 ::
 Nowa lokalizacja targów EuroGastro i WorldHotel
Poszukiwania nowej lokalizacji dla Targów EuroGastro i Worldhotel, gwarantującej zachowanie wysokiego poziomu imprezy, a jednocześnie stwarzającej perspektywy rozwojowe, zakończyły się sukcesem. Kolejna edycja... więcej »
 Spotkania biznesowe coraz ważniejsze dla restauratorów
Polscy przedsiębiorcy przykładają coraz większą wagę do organizacji spotkań biznesowych. Na znaczeniu traci cena, a zyskuje jakość obsługi i lokalizacja. Właściciele firm coraz chętniej wybierają na ten cel... więcej »
 Polak wśród finalistów S.Pellegrino Young Chef 2018 Grand Finale
16 kwietnia br. ogłoszono nazwiska 21 młodych finalistów konkursu Grand Finale of S.Pellegrino Young Chef 2018. Wśród nich jest Polak. Każdy z tych młodych kucharzy wykazał się w fazie Konkursów Lokalnych... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-04-23 ::
 Zbliża się Poznań za pół ceny. Co przygotowali organizatorzy?
"Poznań za pół ceny" na stałe zagościł w kalendarzu wiosennych imprez stolicy Wielkopolski. W tym roku odbędzie się w weekend 28 i 29 kwietnia. Będzie to już jedenasta edycja imprezy, podczas której... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-04-19 ::
 Sfinks Polska otwiera nowy lokal
Sieć Sphinx, należąca do Sfinks Polska, uruchomiła kolejną restaurację w Bydgoszczy. Nowy lokal usytuowany jest w ścisłym centrum miasta, przy ul. Stary Rynek 20. Najnowszy Sphinx to druga restauracja... więcej »
:: WTOREK, 2018-04-17 ::
 Nowi członkowie Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
Blisko 50 nowych członków dołączyło od początku 2018 roku do Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Obecnie w IGHP jest zrzeszonych ponad 300 hoteli, co daje 35 tysięcy pokoi. Izba jest aktualnie największą... więcej »
 Rusza Restaurant Week 2018
Już jutro rozpoczyna się największy polski festiwal restauracyjny. Tegoroczna edycja Restaurant Week 2018 rozpoczyna się 18 kwietnia i trwa do końca miesiąca. Idea jest prosta: każda z restauracji przygotowuje... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-04-16 ::
 Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe - pokazują wyniki badania "Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?" przeprowadzonego przez Kantar TNS na... więcej »
:: WTOREK, 2018-04-03 ::
 Sfinks przejmie popularną markę gastronomiczną
Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx, Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-03-30 ::
 Co się działo na targach WorldHotel i EuroGastro?
Zakończyły się 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, odbywały się w dniach 21-23 marca 2018 r. Jak informują... więcej »
:: ŚRODA, 2018-03-28 ::
 Targi Lato i Regionalia 2018 w opałach
Z komunikatu jaki otrzymaliśmy, wynika, iż wystąpiły pewne komplikacje. Powodem problemów tegorocznej edycji Targów Lato i Regionalia 2018 są zatarcia pomiędzy właścicielem hali, spółką Marsa Park II SA, a... więcej »
:: WTOREK, 2018-03-27 ::
 Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2018
Wczoraj w Budapeszcie odbyła się premiera Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018. W zestawieniu sporo zmian. Łącznie na polskiej liście pojawiło się aż osiem nowych lokali, zaś... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-03-26 ::
 Nowy koncept kulinarny w Zamku Topacz
Zamek Topacz przygotował nową, kulinarną propozycję dla swoich gości. 16 kwietnia, otwarte zostanie Brasserie Zamku Topacz. Z kolei restauracja w Zamku Topacz zachowa swój dotychczasowy kształt, zmieniając... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-03-23 ::
 Remont sejmowej restauracji za miliony
Remont sejmowej stołówki wyniesie kilka milionów złotych. Za te pieniądze ma zostać wymieniona klimatyzacja i wystrój restauracji. Koszt prac został wyceniony na 4,1 miliony złoty. Jak informuje "Super... więcej »
:: ŚRODA, 2018-03-21 ::
 Trwa nabór partnerów do Poznania za pół ceny
Poznań za pół ceny to jedna z bardziej rozpoznawalnych marek turystycznych stolicy Wielkopolski. W tym roku odbędzie się w weekend 28-29 kwietnia 2018. Trwa nabór partnerów z branży turystycznej, którzy... więcej »
Starsze


Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij