Aktualności: wszystkie » gastronomia


:: ŚRODA, 2018-07-18 ::
 AmRest inwestuje w hiszpańską platformę do zamawiania posiłków
Firma prowadząca sieci restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej ogłasza udział w podwyższeniu kapitału zakładowego Glovo. Aktualnie Glovo jest obecne w 61 miastach (17 krajów) na całym świecie. Na mocy... więcej »


 Polacy chętniej jedzą burgery
Coraz więcej osób stołuje się poza domem - przynajmniej raz w tygodniu jada dwie trzecie badanych. Posiłek na mieście traktujemy jako pretekst do spotkań, a w restauracjach spędzamy coraz więcej czasu. W... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-07-16 ::
 Przedsiębiorcy mogą się zgłaszać do akcji Polska Zobacz Więcej
W poniedziałek, 16 lipca, rusza rekrutacja do piątej edycji akcji "Polska Zobacz Więcej - Weekend za pół ceny" organizowanej przez Polską Organizację Turystyczną we współpracy z Ministerstwem Sportu... więcej »
 Znaleziono pasożyty w sałatkach z McDonald`s
Odkryto pasożyty z gatunku Cyclospora cayetanensis, w sałatkach w amerykańskich lokalach należących do sieci. Przynajmniej 61 osób z siedmiu stanów zachorowało na przenoszoną przez nie cyklosporozę. McDonald's... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-07-13 ::
 Polacy coraz chętniej zamawiają egzotyczne potrawy. Jakie kuchnie preferują?
Każdy rejon świata ma swój indywidualny charakter, o którym w dużej mierze decyduje mieszanka zapachów i barw popularnych lokalnych potraw. Już nie tylko moda i kultura, ale też trendy w jedzeniu są dla osób... więcej »
:: ŚRODA, 2018-07-11 ::
 Małopolska radzi jaką wodę dobrać do posiłku
O tym, że do konkretnych dań pasują różne wina czy piwa - mówi się już o dawna. Teraz przyszedł czas na wodę. Małopolska po raz kolejny przeciera szlaki i rusza z pierwszą w Polsce kartą wód mineralnych. Jak... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-07-09 ::
 Stacje benzynowe mocniej wchodzą na rynek gastronomiczny
W branży gastronomicznej i handlu silnym graczem stały się stacje benzynowe. Konkurują z osiedlowymi sklepikami i dyskontami, doganiając je zarówno pod względem asortymentu, jak i promocji. Oferta... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-07-06 ::
 Polacy wracają do polskiej kuchni
To zmiana w porównaniu do ubiegłego roku, kiedy to kuchnia włoska była przed polską. Z raportu "Polska na Talerzu 2018" firmy MAKRO Polska wynika, że najwięcej badanych internautów (28%) stołuje się... więcej »
:: PONIEDZIAŁEK, 2018-07-02 ::
 Sfinks wprowadza na rynek nową sieć gastronomiczną
Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i WOOK, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w... więcej »
 Wyłoniono Mistrza Polskiej Wódki
Poznaliśmy laureatów barmańskiego konkursu o tytuł Mistrza Polskiej Wódki. Ten tytuł zdobyła Natalia Kawa z krakowskiego koktajl baru Czeczotka. Laureatka pierwszej edycji konkursu barmańskiego organizowanego... więcej »
:: WTOREK, 2018-06-26 ::
 Hotelarze i restauratorzy spodziewają się większych zysków
Wakacje rozpoczęły się na dobre, a przedstawiciele sektora HoReCa są w najlepszych nastrojach od początku 2015 roku. Odczyt "Barometru EFL" dla tej grupy w II kwartale br., który wyniósł 65,1 pkt.,... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-06-22 ::
 KLM wprowadza nowy koncept serwisu pokładowego
Już tego lata Królewskie Holenderskie Linie KLM wprowadzają nową koncepcję serwisu pokładowego w klasie ekonomicznej na lotach międzykontynentalnych. Pasażerów czekają zmiany w menu, nowe produkty, ale też... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-06-21 ::
 Co wybierają młodzi miłośnicy kawy?
Młodzi w kawiarniach. Jak się zachowują? Co wybierają? Jak wyglądają ich wybory na tle innych grup wiekowych? Młodzi ludzie częściej piją kawę z automatów i sklepów spożywczych, a do kawiarni idą spotkać się... więcej »
:: ŚRODA, 2018-06-13 ::
 Browary skarżą się na niestabilne prawo
Sektor piwowarski jest istotnym ogniwem polskiej gospodarki. W kraju działa ponad 200 browarów, które reprezentują światowy poziom technologiczny. 90 proc. wykorzystywanych surowców pochodzi od lokalnych... więcej »
:: PIĄTEK, 2018-06-08 ::
 Wychodzą kolejne absurdy z ochroną danych osobowych
Wychodzą kolejne absurdy związane z ochroną danych osobowych. Zarządca firmowego profilu na Facebooku, może odpowiadać za ochronę danych na równi z Facebookiem. Nie istotne, że ma dostęp jedynie do... więcej »
 Śmierć znanego szefa kuchni
Zmarł znany szef kuchni i twórca telewizyjnych programów kulinarnych. Anthony Bourdain został znaleziony martwy w hotelowym pokoju w Strasbourgu - podała telewizja CNN. Według stacji, przyczyną śmierci było... więcej »
:: WTOREK, 2018-06-05 ::
 Gastronomia poważnie zadłużona
Krajowy Rejestr Długów poinformował, iż restauratorzy, producenci piwa, napojów oraz lodów mają ponad 273 mln długów. Najbardziej zadłużony okazał się restaurator z Rybnika, który ma do oddania 4 mln zł. W... więcej »
 Rusza pierwsza edycja World Class Cocktail Festival
Organizatorzy Restaurant Week zapraszają na nowe kulinarne wydarzenie. Pierwsza edycja tego festiwalu rozpocznie się już w środę i będzie trwała aż do 17 czerwca br. Festiwal World Class Cocktail Festival... więcej »
:: WTOREK, 2018-05-29 ::
 Sfinks uruchomił portal do zamawiania posiłków
Sfinks Polska zamierza rozwijać sprzedaż poprzez zwiększanie liczby restauracji oraz rozwój w segmencie delivery. Usługa jest już świadczona w 23 miastach z 46 restauracji należących do Sfinks Polska. Liczba... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-05-24 ::
 AmRest kupi restauracje KFC France
AmRest podpisał z KFC France wstępne, wiążące porozumienie w sprawie nabycia 15 restauracji KFC we Francji i podpisania umów franczyzowych dla każdej z nich. Cena zakupu za nabycie Biznesu KFC będzie... więcej »
 Doceniono warszawskie restauracje?
Włoski szef kuchni docenia kunszt oraz inwencję warszawskich kucharzy. Jego zdaniem wielu z nich prezentuje światowy poziom i potrafi zaserwować potrawy z najwyższej półki. Z jego obserwacji wynika jednak, że... więcej »
:: WTOREK, 2018-05-15 ::
 Hortulus przyłączy się do kształcenia kadr dla gastronomii
14 maja 2018 r. odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia, w ramach objęcia przez firmę Hortulus patronatu nad kierunkami: Technik architektury krajobrazu oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych... więcej »
:: CZWARTEK, 2018-05-10 ::
 Wenecja: nie dla nowych lokali z jedzeniem na wynos
Street food nie dla Wenecji. Władze miasta chcą ukrócić praktykę jedzenia pod gołym niebem. Władze Wenecji uchwaliły trzyletni zakaz otwierania sklepów i lokali gastronomicznych oferujących jedzenie na wynos.... więcej »
 Gault&Millau Polska zaprasza na kulinarne wydarzenie
Po raz pierwszy, dzięki Gault&Millau Polska najważniejsi polscy Szefowie Kuchni, influencerzy i eksperci branży gastronomicznej stworzą wspólną platformę wymiany inspiracji, doświadczeń i trendów. Przewodnik... więcej »
 Znany, koreański szef kuchni rozpoczął współpracę z Finnair
Finnair kontynuuje program z autorskim menu szefa kuchni i po raz pierwszy wprowadza menu stworzone przez Koreańczyka. Autorskie menu znanego szefa kuchni z Korei, Sung-Yeol Nam jest dostępne od 9 maja w... więcej »
Starsze


Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję