TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Podlaskie: Komisja Europejska zarejestrowała tatarski piróg

Komisja Europejska wpisała na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" kolejną polską specjalność. Jest nim tatarski piróg "pierekaczewnik" wypiekany na Podlasiu od XVIII wieku.


Tatarski piróg jest 12 polską potrawą, która znalazła się na liście gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych nazw geograficznych - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.

Pierekaczewnik to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Powstaje przez nałożenie na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon. Gotowe ciasto ma zazwyczaj ok. 26-27 cm średnicy i waży ok. 3 kg. Smak w zależności od nadzienia jest pikantny lub słodki.





Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Pierekaczewnik tatarski piróg Podlaskie Komisja Europejska zarejestrowała na Podlasiu potrawy lista Gwarantowana Tradycyjna Specjalność




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję