TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Polskie miody pitne na unijnej liście Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności

Cztery polskie produkty trafiły na unijną listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Komisja Europejska wpisała tam miody staropolskie Czwórniak, Trójniak, Dwójniak i Półtorak.


Produkcja miodów pitnych w Polsce ma ponad tysiącletnią tradycję. Pierwsze zapiski o miodach pitnych pochodzą z 966 roku. Rozwoju i udoskonalania metod produkcji sprawiło, że na przestrzeni wieków powstało wiele rodzajów miodów pitnych.

Produkcja staropolskich miodów pitnych wymaga zastosowania i ścisłego przestrzegania ustalonych proporcji wody i miodu w brzeczce miodowej. Najszlachetniejszy z miodów, Półtorak zawiera 1 objętość miodu i 0,5 objętości wody w wyrobie gotowym. Trzeba również przestrzegać ścisłego okresu leżakowania i dojrzewania - Półtorak wymaga najwięcej czasu - przynajmniej 18 miesięcy.

Z wnioskiem o ochronę nazwy wystąpiła Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa w 2005 r. Miody pitne to produkty naturalne, uzyskiwane bez użycia konserwantów, stabilizatorów, sztucznych barwników i aromatów.

Dzięki wpisaniu miodów staropolskich na unijną listę umocni się promocja tych produktów jako wyrobów tradycyjnych i tym samym pozwoli to na uzyskiwanie wyższych cen za te produkty.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Polskie miody pitne miód pitny Czwórniak Dwójniak Półtorak Trójniak na unijnej liście Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności lista unijna




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję