TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wzrost stawki VAT na usługi hotelarskie spowoduje zwiększenie szarej strefy?

Według specjalistów na podniesieniu podatku VAT na usługi gastronomiczne i hotelarskie do 22% najwięcej straciłyby hotele 5-ciogwiazdkowe, a także obiekty 4 i 5-ciogwiazdkowe oferujące usługi SPA&Wellness.


Zmiana stawki podatku przyczyniłaby się także do powiększenia szarej strefy turystyczno-noclegowej, na czym straciłby Skarb Państwa, który z założenia ma na tej zmianie zyskać. Według Instytutu Hotelarstwa wielkość szara strefy noclegowej wynosi około 160 - 180 tys. łóżek, które oferowane są głównie podczas sezonu. Może stanowić ona nawet do 20% bazy noclegowej w Polsce. Dodatkowo, oprócz noclegów w obiektach niezarejestrowanych często sprzedawane są miejsca bez faktury lub paragonu w obiektach działających legalnie.

W sierpniu oraz we wrześniu ubiegłego roku, przedstawiciele Instytutu Hotelarstwa stwierdzili w losowo wybranych obiektach noclegowych z województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego, że na 9 podmiotów - 9 nie dopełniło obowiązku meldunkowego, a także nie dokonało fiskalizacji zapłaty za usługi noclegowe. W tym samym okresie w obiekcie należącym do Skarbu Państwa położonym w województwie mazowieckim pobrano obniżoną opłatę za usługę noclegową oraz usługi gastronomiczne i nie dokonano fiskalizacji transakcji. W podobny sposób działa większość nieskategoryzowanych obiektów hotelarskich i duża część obiektów skategoryzowanych. Zazwyczaj fiskalizowane są tylko pojedyncze transakcje. Mówi się, że tylko od 10-20% transakcji odprowadzane są podatki.

Wzrost stawki VAT na usługi hotelarskie i gastronomiczne doprowadzi do powiększenia szarej strefy, na czym straci budżet Państwa. Według szacunków Instytutu Hotelarstwa Państwo może stracić ponad 15% wartości. Podwyżka stawki podatku zostanie zniwelowana poprzez zmniejszenie ilości podatników.

Do szarej strefy nie przejdą obiekty, które dokumentują przyjmowanie pieniędzy fakturami VAT wystawianymi klientom, czyli obsługują podróże służbowe, konferencje, szkolenia oraz imprezy firmowe. Jednak podróżujący służbowo będą zmuszeni korzystać z obiektów niższego standardu. Limity na noclegi podczas delegacji ustalane są w wartościach brutto. Pracownik nadal będzie otrzymywał tę samą kwotę na nocleg. Jednak po wzroście stawki będzie mógł zatrzymać się za te same pieniądze w tańszym hotelu. Osoby zatrzymujące się dotychczas w hotelu trzygwiazdkowym, teraz będą korzystać z hoteli dwugwiazdkowych. Jednak obiekty trzygwiazdkowe nie stracą klientów, gdyż zyskają tych którzy dotąd zatrzymywali się w hotelach czterogwiazdkowych. W najgorszej sytuacji będą obiekty pięciogwiazdkowe, które zostaną zmuszone do obniżenia marży lub podniesienia cen.

Spadną również zarobki luksusowych hoteli i obiektów SPA nastawionych na pobyty indywidualne z powodu obniżenia się liczby klientów. Tego typu obiekty nie będą mogły liczyć na nowych klientów z droższych hoteli, gdyż oferty obiektów 5-ciogwiazdkowych jak i oferujących usługi SPA adresowane do najbogatszych. Dlatego też część klientów po prostu zrezygnuje z ich ofert.

Ostatecznie wzrost stawek VAT na usługi hotelarskie może spowodować rozwój bazy hoteli ekonomicznych: jedno- i dwugwiazdkowych, których w Polsce cały czas jest niewiele.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
ustawa uchwała wzrost podatek VAT usługi hotelarskie hotel SPA zmiana zysk szara strefa obiekt fiskalizacja nocleg Skarb Państwa Instytut Hotelarstwa strata podatnik delegacja faktura na stawka hotelowe stawki hotelarstwo nowe za a hotelarskich w uslugi hotelarstwie 2011 podatku


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję