Subskrypcja





Szukaj



Mała gastronomia na plaży

Latem kwitnie handel obwoźny na ulicach polskich miast, plażach i skwerach. Ci, którzy organizują tego typu małą gastronomię, muszą spełniać podstawowe wymagania sanitarne i techniczne. W przypadku ich nie spełnienia, może ukarać sprzedawców sanepid. Zasady dla handlu obwoźnego reguluje ustawa z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. nr 63, poz. 634 z późn. zm.). Ustawa ta określa, że takie obiekty ruchome i tymczasowe, jak namioty, stoiska handlowe, pojazdy do sprzedaży obwoźnej, obiekty używane w celach kateringowych oraz automaty do sprzedaży muszą być tak usytuowane, zaprojektowane, wykonane i utrzymane w czystości oraz sprawności, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczania artykułów oraz uniemożliwić dostęp szkodnikom.


Szczegóły co do wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym zawarte są w rozporządzeniu ministra zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. (Dz.U. z 2003 r. nr 21, poz. 182). Według tego rozporządzenia sprzedawcy muszą posiadać czytelną tabliczkę informacyjną z podaną nazwą firmy lub imieniem i nazwiskiem przedsiębiorcy wraz z jego miejscem zamieszkania, umieszczoną w widocznym miejscu podczas sprzedaży.

Według przepisów osoby handlujące muszą być w odpowiednim stanie zdrowia (potwierdzonym badaniami lekarskimi) oraz posiadać wiedzę z zakresu BHP. Obowiązuje ich biały fartuch a czasem też rękawiczki. Gdy handluje się produktami zawierającymi mięso i tłuszcze roślinne, trzeba posiadać również niezbędne urządzenia chłodnicze.

Pomimo tych wszystkich wymogów mała gastronomia na plaży jest atrakcyjną formą działalności sezonowej.




Komentarze


(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(podaj jeśli chcesz być powiadamiany o nowych wypowiedziach w tym wątku, Twój e-mail nie jest ujawniany publicznie, ani nikomu udostępniany)



Tagi:


Komentarze:

(brak tematu) [2009-05-04 14:47 77.252.182.*]
A co z festynami, imprezami masowymi np. koncerty, dniami miast, majówkami? Takie same zasady? odpowiedz »

majówki , festyny, koncerty - mała gastronomia [2010-01-18 08:59 212.160.251.*]
jakie warunki należy spełnić aby można handlować na takich imprezach?
chodzi o małą gastronomię Małgorzata Książek
odpowiedz »

majówki , festyny, koncerty - mała gastronomia [2011-05-05 14:59 80.53.121.*]
idealny produkt na rozpoczecie działalności w gastronomii plenerowej. Wysokodochodowy i prosty więcen na www.twister-fries.pl odpowiedz »





Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij