TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Krakowski obwarzanek na liście Produktów Tradycyjnych

Wpisanie krakowskiego obwarzanka na listę Produktów Tradycyjnych zakończyło wojnę między tamtejszymi piekarzami.


Konflikt o obwarzanka wybuchł po tym jak okazało się, że jeden z właścicieli piekarni w Krakowie uzyskał wyłączność na wypiek obwarzanka po zarejestrowaniu jego znaku w Urzędzie Patentowym. Nie spodobało się to innym producentom pieczywa, którzy postanowili nakłonić właściciela znaku do rezygnacji z niego. Po niełatwych negocjacjach przedsiębiorca zgodził się na "uwolnienie" obwarzanka.

Krakowscy piekarze postanowili wspólnie ubiegać się o wpisanie miejscowego wypieku na listę Produktów Tradycyjnych. W ten sposób obwarzanek dołączył do 11 innych zarejestrowanych produktów regionu Małopolski np. fasoli "Piękny Jaś" z doliny Dunajca czy charsznickiej kapusty kwaszonej. Każdy z nich będzie oznaczony etykietką z danymi o miejscu pochodzenia.

Krakowski obwarzanek jest wypiekany już od XIII wieku. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z aktu lokacyjnego miasta z 1257 roku. Nazwa "obwarzanek" wywodzi się od słowa obwarzanie, czyli obgotowywanie i była używana tylko w zaborze austriackim.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Kraków w Krakowie krakowski obwarzanek obwarzanek zatargi konflikt piekarze piekarzami lista Produktów Tradycyjnych właściciel piekarni wypiek obwarzanka wyłączność zarejestrowanie znaku w Urzędzie Patentowym Urząd Patentowy producenci pieczywa region Małopolski 11 produktów zarejestrowanych Piękny Jaś dolina Dunajca charsznicka kapusta kwaszona etykieta od XIII wieku akt lokacyjny miasta 1257 rok Nazwa obwarzanek zabór austriacki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję