Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Travel Designer - Specjalista ds. turystyki...
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Poszukuję do dzierżawy pensjonat
- Specjalista ds. Turystyki
- Kraków- specjalista ds. sprzedaży egzotyki
- Pilot wycieczki
- Praca w salonie franczyzowym TUI
- SPECJALISTA/-KA DS. TURYSTYKI / CH.Promanada...
- ORIENT TRAVEL TOUROPERATOR-PREZENTACJA OFERTY...


II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii
W poniedziałek 27 grudnia o godzinie 17.00 odbędzie się II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii.
Konkurs ma charakter otwarty i jest przeznaczony dla wszystkich miłośników powyższych potraw świątecznych - także osób i restauratorów spoza
Raciborza!
W jury konkursu zasiądą szefowie raciborskich lokali i firm gastronomicznych: m.in. Tomasz Czerwiński (Hotel Polonia), Tomasz Latoń
(kawiarnia Poza Czasem), Bartosz Adamski (firma Mam Cathering) oraz Dawid Wacławczyk (pomysłodawca konkursu, Przystanek Kulturalny Koniec Świata) oraz Państwo Hanna i Piotr Klimowie (Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku), a także przedstawiciele UM Racibórz oraz KGW z terenu powiatu raciborskiego.
W tym roku w raciborskich lokalach gastronomicznych po raz pierwszy skosztować będzie można "Śląskiej Moczki". Porozumienie mające na celu promocję Raciborza na turystyczno - kulinarnej mapie Polski zakłada, iż Śląska Moczka będzie w nich obecna od 25.12.2010 do 06.01.2011, czyli od Świąt Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. We wszystkich lokalach moczka będzie kosztować 6 złotych. Dodatkowo moczkę i kutię zamawiać można już przed świętami w firmie Mam Cathering. Porozumienie zawarte zostało przez Hotel Polonia, kawiarnię Poza Czasem i
Przystanek Kulturalny Koniec Świata. Właściciele w/w lokali maja nadzieję, że w przyszłym roku obecność moczki w swoim świątecznym menu stanie się ambicją wszystkich raciborskich lokali gastronomicznych.
Organizatorem "Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii" jest "Przystanek Kulturalny - Koniec Świata", działający w Raciborzu przy ulicy Karola Miarki 3a. Celem konkursu jest:
a) promocja dwóch typowych dla raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych: moczki - gotowanej w domach o tradycji i historii slaskiej oraz kutii - gotowanej przez mieszkańców ziemi raciborskiej, pochodzących z kresów wschodnich,
b) ukazanie bogactwa tkwiącego w różnorodności kulinarnej i kulturowej mieszkańców ziemi raciborskiej,
c) ukazanie światu talentu raciborskich kucharek, kucharzy i amatorów kuchni świątecznej,
d) integracja międzypokoleniowa i międzykulturowa mieszkańców raciborszczyzny, poprzez wesołe współzawodnictwo i uczestnictwo w dobrej zabawie świątecznej.
W konkursie biorą udział produkty (moczka i kutia), które zgłaszać mogą zarówno osoby fizyczne, rodziny oraz firmy gastronomiczne z obszaru województwa śląskiego i opolskiego. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie do siedziby organizatora litrowego słoika moczki bądź kutii w dniu 27 grudnia od godziny 16.00 do 16.45. Słoik powinien być podpisany w sposób czytelny i trwały (naklejka, napis markerem wodoodpornym itp.). Anonimowej oceny produktów dokona 6-8 osobowe jury w dniu 27 grudnia o godzinie 17.00. Rozstrzygniecie konkursu i wręczenie nagród oraz dyplomów nastąpi ok. 19.00. Oceniany będzie smak, zapach, estetyka potrawy. Nagroda w konkursie jest splendor i chwała. Nie mniej jednak organizatorzy przewidują wręczenie dyplomów i symbolicznych nagród rzeczowych dla zwycięzców. Fundatorem w/w
nagród jest Prezydenta Miasta Racibórz wraz z organizatorem imprezy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Dział dla turystów:
Starsze aktualności:
Trzysetny franczyzowy salon
Ruszyła budowa centrum symulatorowo-treningowego
Travelplanet chwali się swoją ofertą i
Teneryfa: nie chcemy (tylu)
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Polacy na pierwszym miejscu wśród
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
IATA: Jednolita europejska przestrzeń powietrzna to
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Wymóg uzyskania pisemnej zgody pasażera stanowi warunek zwrotu kosztów w formie
Poznań: Hiszpanie otwierają hotel "No smoking"
Hauptbahnhof w Berlinie ponownie włączony do ruchu
PLL LOT na giełdzie na przełomie 2007/2008
Kraków stawia na informację turystyczną
Turyści odwrócą się od Zakopanego?
We Wrocławiu powstanie pięciogwiazdkowy hotel Hilton
Zbliżają się 94 urodziny hotelu Polonia Palace
Poważny wypadek dwojga turystów w Tatrach
"Zła turystyka", czyli słowo o kontraktach gwarancyjnych
Wracających po Nowym Roku czeka strajk wszystkich brytyjskich lotnisk!
Francja: kryzys zagrożeniem dla francuskiego stylu życia i francuskich restauracji
Coś innego - mroźna noc w największym lodowym hotelu w Laponii
Nowa strona internetowa Bursztynowego Szlaku Greenway
Katastrofa w Egipcie, zginęło około 70 osób!
Modernizacja kolejki na Kasprowy wstrzymana?
Noclegi na terenie całej Polski !