TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii

W poniedziałek 27 grudnia o godzinie 17.00 odbędzie się II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii.


Konkurs ma charakter otwarty i jest przeznaczony dla wszystkich miłośników powyższych potraw świątecznych - także osób i restauratorów spoza
Raciborza!

W jury konkursu zasiądą szefowie raciborskich lokali i firm gastronomicznych: m.in. Tomasz Czerwiński (Hotel Polonia), Tomasz Latoń
(kawiarnia Poza Czasem), Bartosz Adamski (firma Mam Cathering) oraz Dawid Wacławczyk (pomysłodawca konkursu, Przystanek Kulturalny Koniec Świata) oraz Państwo Hanna i Piotr Klimowie (Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku), a także przedstawiciele UM Racibórz oraz KGW z terenu powiatu raciborskiego.

W tym roku w raciborskich lokalach gastronomicznych po raz pierwszy skosztować będzie można "Śląskiej Moczki". Porozumienie mające na celu promocję Raciborza na turystyczno - kulinarnej mapie Polski zakłada, iż Śląska Moczka będzie w nich obecna od 25.12.2010 do 06.01.2011, czyli od Świąt Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. We wszystkich lokalach moczka będzie kosztować 6 złotych. Dodatkowo moczkę i kutię zamawiać można już przed świętami w firmie Mam Cathering. Porozumienie zawarte zostało przez Hotel Polonia, kawiarnię Poza Czasem i
Przystanek Kulturalny Koniec Świata. Właściciele w/w lokali maja nadzieję, że w przyszłym roku obecność moczki w swoim świątecznym menu stanie się ambicją wszystkich raciborskich lokali gastronomicznych.

Organizatorem "Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii" jest "Przystanek Kulturalny - Koniec Świata", działający w Raciborzu przy ulicy Karola Miarki 3a. Celem konkursu jest:
a) promocja dwóch typowych dla raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych: moczki - gotowanej w domach o tradycji i historii slaskiej oraz kutii - gotowanej przez mieszkańców ziemi raciborskiej, pochodzących z kresów wschodnich,
b) ukazanie bogactwa tkwiącego w różnorodności kulinarnej i kulturowej mieszkańców ziemi raciborskiej,
c) ukazanie światu talentu raciborskich kucharek, kucharzy i amatorów kuchni świątecznej,
d) integracja międzypokoleniowa i międzykulturowa mieszkańców raciborszczyzny, poprzez wesołe współzawodnictwo i uczestnictwo w dobrej zabawie świątecznej.

W konkursie biorą udział produkty (moczka i kutia), które zgłaszać mogą zarówno osoby fizyczne, rodziny oraz firmy gastronomiczne z obszaru województwa śląskiego i opolskiego. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie do siedziby organizatora litrowego słoika moczki bądź kutii w dniu 27 grudnia od godziny 16.00 do 16.45. Słoik powinien być podpisany w sposób czytelny i trwały (naklejka, napis markerem wodoodpornym itp.). Anonimowej oceny produktów dokona 6-8 osobowe jury w dniu 27 grudnia o godzinie 17.00. Rozstrzygniecie konkursu i wręczenie nagród oraz dyplomów nastąpi ok. 19.00. Oceniany będzie smak, zapach, estetyka potrawy. Nagroda w konkursie jest splendor i chwała. Nie mniej jednak organizatorzy przewidują wręczenie dyplomów i symbolicznych nagród rzeczowych dla zwycięzców. Fundatorem w/w
nagród jest Prezydenta Miasta Racibórz wraz z organizatorem imprezy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii konkurs kulinarny Racibórz Śląska Moczka promocja typowych dla raciborszczyzny potraw bożonarodzeniowych




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję