TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Polski chleb oczarował szkockich restauratorów

W Edynburgu jak grzyby po deszczu powstają restauracje mające w menu prawdziwy polski chleb.


Polski piekarz Sebastian Galewski jako pierwszy przekonał pracodawcę do wprowadzenia do sprzedaży polskiego chleba - podał "The Scotsman".

Piekarz Galewski wypieka chleb na podstawie tradycyjnej polskiej receptury i co ważniejsze jest on wyrabiany z mąki importowanej z Polski. Tak produkowany chleb wywarł niesamowite wrażenie na przedstawicieli branży gastronomicznej.

Jon Clemens - właściciel restauracji, w której pracuje Polak wraz z Peterem Fordem, byłym dyrektorem piekarni Ford’s the Bakers planują rozprowadzić w najlepszych restauracjach Edynburga chleb pieczony według tradycyjnej polskiej receptury. Przedsięwzięcie to ma kosztować 80 tysięcy funtów. Aktualnie przedsiębiorcy potwierdzają umowy, a regularne dostawy rozpoczną się już wkrótce.

Piekarnia zaopatrza w polski chleb obecnie Wannaburger Cambridge Bar, Caley Sample Rooms, oraz Seniors Open Golf w Muirfield. Niedawno rozpoczęła także dostawy chleba do lokalnych restauracji, w tym The Outsider i Gordon’s Trattoria.





Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Polski chleb w Szkocji Szkocja Edynburgu Edynburg Jon Clemens wypiek pieczenie polskiego chleba w restauracjach sebastian galewski receptura piekarnia polska piekarz polskie restauracje na receptury




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję