TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Michelin zaprasza do odkrywania Polski

Nowa edycja Zielonego Przewodnika Michelin po Polsce została wydana przez krakowskie Wydawnictwo Bezdroża.


Każde miejsce opisane w przewodniku - obiekt turystyczny, hotel, restauracja czy sklep - zostało sprawdzone przez francuskich i polskich podróżników, którzy zbierali informacje do publikacji. Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodniku Michelin otrzymały ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

W przewodniku wyróżniono łącznie ponad 1000 atrakcji, z czego blisko 60 otrzymało aż trzy gwiazdki. Zdaniem ekspertów najwięcej trzygwiazdkowych obiektów w Polsce znajduje się w Krakowie. W publikacji podano także adresy licznych hoteli, restauracji, pubów i kawiarni. Przewodnik zawiera również ponad 300 fotografii i 40 map.

Przewodnik jest podzielony na trzy części:

1.Organizacja podróży
Zawiera krótkie opisy poszczególnych regionów, praktyczne informacje oraz kalendarz regionalnych świąt i festiwali.
2. O kraju
Przedstawia historię, kulturę, życie społeczne, gospodarcze i polityczne współczesnej Polski.
3. Odkrywanie Polski
Opisuje atrakcje turystyczne oraz praktyczne wskazówki, co zjeść, gdzie przenocować, jak podróżować, a nawet co i gdzie kupić.

Autorzy przewodnika umieścili w nim również informację o Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego - w Polsce sieć jest najbardziej rozbudowana w regionie Warmii i Mazur. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności.

W tym przewodniku Polska ukazana jest zupełnie inaczej, niż zazwyczaj - mówi koordynator produkcji wydawniczej Bezdroży, Paweł Sondej - Wynika to z połączenia dwóch punktów widzenia na nasz kraj - z zewnątrz i od wewnątrz. Z jednej strony jest to tekst ukazujący świeże spojrzenie na nasze bogactwa naturalne i dziedzictwo kulturowe. Autorzy wskazali te miejsca, które często sami omijamy w naszych rodzimych publikacjach. Z drugiej strony, prawie 1/3 przewodnika jest dopowiedzeniem treści przez naszych autorów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
edycja Zielonego Przewodnika Michelin krakowskie Wydawnictwo Bezdroża przez francuskich i polskich podróżników przewodnik




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję