TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Polacy wolą frytki

Ryż, makaron i kasza wydają się zastępować w polskiej kuchni ziemniaki. Mimo to w naszym kraju obserwuje się niezwykły trend. W dalszym ciągu nie spada zainteresowanie klientów frytkami i chipsami.


Konsumpcja ziemniaków spada w Polsce już od dłuższego czasu. 8 lat temu, statystyczny Polak spożywał ich 129 kg rocznie. W chwili obecnej ta porcja zmniejszyła się o 17 kg. Prozdrowotne trendy sprzyjają producentom ryżu, którego wartość określa się na około 265 mln zł rocznie.

Zmniejszony popyt na ziemniaki odczuwają w pierwszej kolejności rolnicy. Wsparcia producentów i wprowadzenia ochrony polskiego rynku ziemniaków jadalnych i przemysłowych domaga się Roman Lewandowski, Prezes Producentów Ziemniaka.

Na przekór promocji zdrowego odżywiania, w 2011 roku nastąpił wzrost produkcji frytek (ze 178 do 187 tys. ton) oraz chipsów (z 73 do 77 tys. ton). Prawdopodobnie w trakcie najbliższych lat produkcja przetworów spożywczych z ziemniaków, w szczególności frytek w dalszym ciągu będzie się zwiększać. Rośnie nie tylko eksport tych produktów, ale również spożycie w kraju.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Producenci Ziemniaka ziemniaki chipsy frytki rynek artykułów spożywczych spożycie ziemniaków w Polsce rynek ziemniaków w Polsce gastronomia producenci ziemniaków producenci frytek producenci chipsów promocja zdrowego odżywiania zdrowe odżywianie eksport ziemniaków ryż makaron kasza rolnicy ochrona polskiego rynku ziemniaków ziemniaki jadalne ziemniaki przemysłowe Roman Lewandowski




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję