Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
Młodzi kucharze powalczą w Warszawie
XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro to okazja dla adeptów sztuki kulinarnej do zmierzenia się w Konkursie Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy "Kulinarny talent 2013". Targi EuroGastro, które stanowią największe wydarzenie sektora HoReCa w Polsce, odbędą się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.
Drugiego dnia Targów EuroGastro, tj. 21 marca, odbędzie się jubileuszowa edycja autorskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2013". Już po raz piąty celem tej inicjatywy jest wyłonienie wybitnych talentów, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii.
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych oraz kucharzy, którzy nie ukończyli 23 roku życia. Chętni, poza samym zgłoszeniem, muszą dostarczyć rekomendację szefa kuchni. Ten wymóg ma na celu wstępną weryfikację przez nauczycieli. Organizator podkreśla, że zależy mu na tym, aby były to osoby wyróżniające się i zauważone przez swoich szefów. Jak argumentuje pomysłodawca konkursu Robert Sowa "Zależy nam na promocji młodych, utalentowanych ludzi, z drugiej strony na przywróceniu należytego szacunku w relacji mistrz - uczeń. Młody, choćby najbardziej utalentowany kucharz, musi mieć swojego mentora i nauczyciela, który dostrzeże jego zdolności i pomoże rozwinąć je we właściwym kierunku, pomoże zaistnieć w branży. Mój konkurs będzie sprzyjał takiej pozytywnej współpracy. Dodatkowo rekomendacja szefa kuchni to również gwarancja odpowiedniego poziomu konkursu."
Startujący w konkursie będą musieli wykazać się umiejętnością przygotowania wykwintnych i oryginalnych pod względem smaku dań. Potrawy powinny być przygotowane w elegancki sposób. Muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie obowiązkowe produkty, a w tym roku będą to: wędzony łosoś norweski "Limito", antrykot z sezonowanej wołowiny, warzywa i owoce Hortex oraz przyprawy marki Prymat.
Uczestnicy będą mieli 30 minut na przygotowanie porcji konkursowych oraz 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów. Jury oceniające konkurs składać się będzie z 8 osób, z czego 4 osoby to tzw. Jury techniczne, w skład którego wejdą cenieni szefowie kuchni. Pozostałe osoby stworzą tzw. Jury degustacyjne, będą to osoby znane i lubiane. Dla zwycięzców trzech pierwszych miejsc czekają statuetki "Kulinarny talent 2013" oraz wartościowe nagrody ufundowane przez sponsorów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Orbis - kolejna umowa franczyzy na *** hotel
Na co warto zwrócić uwagę ubezpieczając hotel?
Akademia Euro. Przed nami kluczowy etap przygotowań do Mistrzostw
Polacy planują masową ucieczkę
LOT ma pomysł na wyjście z kryzysu?
Przy dworcu PKP czeka na kierowców niespodzianka
Czy legitymacja studiow zaocznych uprawnia do zniżek na autobusy ???
Co wywołuje turystykę pokerową?
Rainbow Tours: po upadku Sky Clubu rezerwacje wzrosły
Kibice oglądają nie tylko mecze
Ilu pracowników odejdzie z PPL?
Ile kosztowały noclegi w hotelach w lutym?