Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Jaką rybę wybrać w smażalni?
Smażalnie ryb w nadmorskich kurortach kuszą turystów bogatym menu i świeżymi rybami. Okazuje się jednak, że równie świeże ryby można dostać np. w Radomiu, Wałbrzychu czy Ostrołęce.
Dla większości turystów przebywających nad Bałtykiem wizyta w smażalni to obowiązkowy punkt urlopowego programu. Tymczasem Leszek Wojciechowski ze Stowarzyszenia Importerów Ryb mówi, że około 70-80 proc. ryb na polskim rynku pochodzi z importu. "W Bałtyku mamy kilka gatunków na krzyż i limity połowów. Nie starczyłoby ich na nasze stoły" - komentuje.
Co łowi się w Bałtyku? " Flądrę, która w lipcu i sierpniu jest gruba i pyszna. I śledzia" - mówi Romualda Tyszer ze Zrzeszenia Rybaków Morskich. Reszta ryb z menu, które można znaleźć w większości restauracji pochodzi z importu. Panga z Wietnamu, sola i tilapia z Chin, makrela z Norwegii, morszczuk z Argentyny lub Namibii. Nawet popularny wśród klientów dorsz może pochodzić z Atlantyku. Od początku lipca do końca sierpnia dorsz jest objęty zakazem połowów na masową skalę, zaś w połowie maja wyczerpano limit na łowienie szprota. "Dorsz, którego można zjeść nad morzem, jest w większości bałtycki, tyle że mrożony. Restauracje robią zapasy tej ryby przed sezonem" - tłumaczy Tyszer.
Importerzy przekonują, że to że nad morzem najczęściej dostaniemy mrożoną rybę, nie oznacza że będzie stara lub niesmaczna. "Wymogi dotyczące mrożonych ryb są naprawdę wyśrubowane. Taka ryba podczas mrożenia nie traci ani na smaku, ani jakości. To od smażalni zależy, jak dobrze ją przygotuje" - podkreśla Wojciechowski.
Naukowcy i ekolodzy winą za małą podaż bałtyckich ryb na rynku obarczają efekt przełowienia polskich, oraz unijnych wód. Przez lata rybołówstwo było nastawione na szybki zysk a kontrola nad połowami nie była efektywna. Na skutek tego część gatunków ryb jest zagrożone wyginięciem, a część przyrasta w dużo wolniejszym tempie niż kiedyś.
Badacze z New Economics Foundation wykazali, że gdyby wszystkie kraje opierały się wyłącznie na własnych zasobach rybnych, to w całej UE zabrakłoby by ich 8 lipca, a w Polsce jeszcze wcześniej bo 6 czerwca.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Mało świeżych, bałtyckich ryb
[2013-08-09 13:54 62.21.43.*]
Flądra, choc gruba i pyszna, jest najniebezpieczniejsza bałtycką rybą. To ryba denna - a wiecie, jaki jest syf na dnie Bałtyku.... odpowiedz »
Mało świeżych, bałtyckich ryb
[2013-08-12 11:14 31.61.129.*]
Oj,tam,oj tam!Najwyzej sie oscia udlawisz,nie ma syfu,ewentualnie tak jak wszedzie.A glony nadaja smaku,jak odchody i plesn dla sera. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Kolejny strajk pilotów linii lotniczych w tym tygodniu
eSKY.pl wprowadziło do swojej oferty loty czarterowe
Krakowski Radisson Blu wyróżniony przez TripAdvisor
Trzy opcje płci w australijskich paszportach
Eurolot rozpoczyna sprzedaż biletów
Kielecki Wersal wystawiony na sprzedaż
Goście wybrali najlepsze hotele wellness w Polsce i Europie
Nowy prezes sieci Starwood Hotels & Resorts
Google w Zakopanem - walka z oszustami
Staruszka okradła turystkę na Jasnej Górze
Pizza Dominium w nowej lokalizacji
Agoda zaczyna współpracę z Profitroom
ULC: czartery bardziej odporne na kryzys od połączeń sieciowych
Imprezy z dojazdem własnym zyskują na popularności
Wymachiwał maczetą na Krupówkach