TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Jedzenie równie ważne co pogoda

Jak pokazują najnowsze badania turyści coraz częściej przed wyborem ulubionej destynacji wakacyjnej sprawdzają walory kulinarne danego regionu. Obecnie jest to jeden z głównych czynników zachęcających turystów do wyboru konkretnego kierunku urlopowego. Większość z nas uważa to również za świetny sposób na poznanie kultury innego kraju.


Turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna, a dla wielu turystów kuchnia i możliwości nowych doznań na tym polu są tak samo ważne jak zakwaterowanie i pogoda.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej przekonuje, że są na to dowody. Coraz więcej polskich touroperatorów oferuje wycieczki kulinarne - liczba ta z zaledwie kilku w 2003 roku wzrosła do 150. Konsumenci świadomi swoich potrzeb chętniej, niż jeszcze dekadę temu odwiedzają strony internetowe restauracji w poszukiwaniu nowych kulinarnych wrażeń - z 12 średnia liczba użytkowników wzrosła do 173. Ponadto stale rośnie liczba członków Stowarzyszenia, obecnie liczy 16 tys osób.

Czego poszukują pasjonaci kulinarnych uniesień? Okazuje się, że zaledwie 8% z nich to wykwintni smakosze. Pozostali liczą na dobrą zabawę i posmakowanie czegoś nowego.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Międzynarodowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej turystyka kulinarna kulinaria turystyka turysta turyści destynacja wakacyjna wakacje urlop badania zakwaterowanie pogoda




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję