Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Hotel*** w Austri
- Specjalisty ds. Turystyki
- Touroperator ETI - Przedstawiciel handlowy
- Praca w Chorzowie!
- Specjalista ds. obsługi biura z jęz. angielskim
- BP Itaka - Specjalista ds. Turystyki - Salon...
- Rezydent na Cyprze
- Praca dla miłośnika podróży Pszów
- Praca Pilot wycieczek
- Specjalista Ds. Turystyki Travelplanet Wrocław


W gastronomii źle się dzieje
Wraz z początkiem wakacji inspektorzy sanepidu szturmem ruszyli w kierunku nadmorskich lokali gastronomicznych. Wzmożone kontrole to wynik ostatnich doniesień mediów o tym, że w branży źle się dzieje. Jakie uchybienia znalazły się na liście kulinarnych przewinień?
Urzędnicy wykryli m.in. oszustwa na ilości alkoholu i jedzenia - chodzi tutaj głównie o dolewanie procentów do drinków oraz sprzedawanie potraw o zaniżonej wadze, wykorzystywanie przeterminowanych półproduktów, przechowywanie ich w nieodpowiednich temperaturach, używanie starych i zanieczyszczonych tłuszczów do smażenia dań, stosowanie tańszych zamienników. W pamięci pracowników Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku na długo pozostaną obrazy brudu oraz przekrętów stosowanych w licznych restauracjach. Jak udało się ustalić większość osób pracujących w gastronomii nie posiada nawet aktualnych badań, które dopuszczały by ich do pracy z żywnością.
Konieczne było pobranie do badań próbek dań mięsnych, dopiero ostateczne wyniki pokażą co tak naprawdę serwowali swoim klientom właściciele nadmorskich restauracji. - Zdarzało się, że sałatki z serem Feta tak naprawdę były z innym serem. Albo na przykład w pierogach z mięsem cielęcym było stwierdzane DNA wieprzowiny czy drobiu - przyznała Anna Klecha, naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Żywnościowych i Nieżywnościowych.
Dużą zaletą wizyt pracowników Inspekcji Handlowej jest zaskoczenie. Lokal wygląda zupełnie inaczej, gdy jak w przypadku sanepidu kontrola jest zapowiedziana. W efekcie nałożono 43 mandaty na kwotę 11 450 złotych, aż 14 przypadków rozpatrzy sąd. Nie obejdzie się bez interwencji Urzędu Skarbowego, Urzędu Miar oraz Inspekcji Sanitarnej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Dział centra informacji i promocji:
Sopot walczy o turystów także
Polska Organizacja Turystyczna na razie bez agencji
Turystyka kulinarna - szansa i
Starsze aktualności:
Accor publikuje wyniki finansowe za I
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w
Jest porozumienie PAŻP i
Małopolska zainauguruje sezon turystyczny Festiwalem
Udany początek roku dla greckiej
PAŻP się ugina, ale czy to
Rosja zawieszona w prawach członka
Itaka rozpoczyna sprzedaż oferty zimowej
Warszawska Organizacja Turystyczna: ograniczenia lotów to duży cios dla
Północna Izba Gospodarcza: musimy krzyczeć, że wypoczynek w Polsce jest
Airbnb będzie musiał przekazywać dane dotyczące noclegów belgijskim organom
Lotnisko w Modlinie będzie mogło obsługiwać po 12 lotów
Włoskie władze zamykają hotele
Jak zdobyć tytuł najlepszej restauracji?
Restauracja kończy działalność
Śląskie i góralskie smaki w Hotelach Diament
W czyich umowach znaleziono niedozwolone postanowienia?
Mr Hamburger zwiększa liczbę lokali
Klienci wrócili do biur podróży
Rosyjski pociąg będzie dostępny dla Polaków
biuro podróży, a licencja przewoźnika
