Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Zobacz także
Leonardo Royal Warsaw powiększy się o 184 pokoje
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na ferie?
Sieć a&o chwali się wynikami i planami na przyszłość
UFG radzi jak sprawdzić organizatora
Jak inwestycja w przyczepę kempingową zmienia oblicze podróży?
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw Blogerów
Starbucks dodaje barwniki
Sieć kawiarni Starbucks, przyznała oficjalnie, że do produkcji uwielbianego przez wielu amatorów słodkości, truskawkowego frappuccino używa koszenili, czyli de facto suszonych robaków - donosi "Daily Mail".
Mszyce o nazwie koszenila, z których produkowany jest barwnik o tej samej nazwie, nadający napojom piękny rubinowy kolor, żyją w Meksyku i Ameryce Południowej. Koszenile żerują na kaktusach z rodzaju opuncja. Barwnik, który wytwarzają służy im do odstraszania innych owadów. Natomiast sprytni producenci żywności wykorzystują go, aby wywołać w nas chęć konsumpcji poprzez zmysł wzroku. Kolor, jaki nadaje potrawom koszenila, jest apetyczny i przywodzi na myśl soczyste maliny.
Barwnik wytwarza się z odwłoków i jaj owadów, które zabijane są poprzez zanurzenie żywcem we wrzącej wodzie. Następnie suszy się je na słońcu. Aby wytworzyć kilogram koszenili potrzeba około 155 tysiąca sztuk tych amerykańskich robaków.
photo cochineal by: Vahe Martirosyan, license CCA SA 3.0 U
Jednak pomimo, iż barwnik jest naturalny, a Starbucks chwali się, że używa go, aby ograniczyć ilość sztucznych składników w swoich produktach, nie do końca jest on bezpieczny. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia koszenila może u niektórych osób powodować astmę i alergie - informuje "Daily Mail". Ponadto koszenila wyklucza truskawkowy koktajl z grona napojów wegetariańskich, gdyż zawiera "zwierzęce dodatki".
Większość konsumentów nie jest świadoma co tak naprawdę spożywa. A trzeba dodać, że nie tylko Starbucks używa koszenili. Używają jej właściwie wszyscy - smacznie wyglądające malinowe i truskawkowe jogurty, galaretki, a także ciasta i napoje, również dość często zawdzięczają swój piękny kolor mszycom oraz ich jajom. Tak więc chyba nie sposób się ich ustrzec.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Co kryje twoja przekąska?
[2012-03-28 11:40 83.238.170.*]
W jogurcie bywa sok z buraków i z pokrzyw, zależnie od pożądanego koloru. Chyba wolę odwłoki niż barwnik syntetyczny 'identyczny z naturalnym'. odpowiedz »
Co kryje twoja przekąska?
[2012-03-31 09:39 164.127.113.*]
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Zawiodła nawigacja. Samoloty pasażerskie prawie się zderzyły
Ośrodki wypoczynkowe fałszują koncesje?
Zakopane organizatorem Mistrzostwa Świata w Narciarstwie Klasycznym?
Konkurs na najlepszy produkt dla hotelu
Zakopane dołączyło do akcji za pół ceny!
ULC odmawia zatwierdzenia strefy opłat terminalowych
Wakacyjna kolekcja Wezyr Holidays
Wrocław: nowy trzygwiazdkowy hotel
Neckermann znalazł się wśród najsilniejszych marek Superbrands
Net Holiday podwyższa kapitał i gwarancję
PKP InterCity rzuca 65 tys. tanich biletów
Całoroczne noclegi w Bieszczadach