TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Restauracja W Ciemnościach

Kiedy w 2004 roku francuski przedsiębiorca Edouard de Broglie otwierał swoją pierwszą restaurację nikt nie wierzył, że innowacyjny pomysł się sprawdzi. Nawet jego własna rodzina, nie wspominając o bankach, które udzielały mu kredytu, stwierdziła, że to szaleństwo. Pomimo wielu sceptycznych opinii restauracja zdobyła ogromną popularność, a biznesmen jest obecnie właścicielem sieci kilkunastu podobnych lokali w Paryżu, Londynie, Moskwie, Barcelonie i Petersburgu, a najnowsza placówka na pełnym turystów nowojorskim Times Square zainauguruje działalność jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.


Co ta za nietypowa placówka gastronomiczna?

Restauracja "Dans le noir" (franc. W Ciemnościach), jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem, gdzie klienci delektują się posiłkami w ciemnościach. Relacje gości wskazują, iż fascynująca dla nich okazuje się możliwość doświadczenia na własnej skórze jak do życia bez pomocy zmysłu wzroku przystosowują się osoby naprawdę niewidome.

- To niezwykle silne przeżycie - relacjonuje Jerome Linyer, jeden z klientów paryskiej restauracji. - Nie masz pojęcia, co się znajduje na twoim talerzu, zmysły wariują. Z niewiadomych powodów zaczynasz głośniej mówić.

Obsługa lokalu jest niewidoma i służy pomocą klientom, którzy czują się bezradni, kiedy zgaśnie światło. Kelnerzy pomagają im dotrzeć do stołu, następnie serwują dla nich posiłek niespodziankę, składający się zazwyczaj z trzech dań.

To właśnie możliwość zatrudnienia niewidomego personelu zainspirowała Francuza do odważnej inwestycji. - Chciałem udowodnić, że firma w której połowa pracowników jest dotknięta poważną niepełnosprawnością może przynosić zyski, rozwijać się i zdobywać zagraniczne rynki, jak każda inna - powiedział w rozmowie z agencją Reuters.

Planując rozwój sieci restauracji i innych zaciemnionych lokali firma rozważa obecnie rynki azjatyckie. Trzeba również dodać, iż biznesmen przeznacza 10% swoich zysków na działalność charytatywną.

- Radzę wszystkim przedsiębiorcom, nie zatrudniajcie niepełnosprawnych tylko po to, by spełnić formalne wymagania nakładane przez ustawodawców - mówi de Broglie. - Zastanówcie się, jak naprawdę mogą pomóc w waszych organizacjach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Dans Le Noir W ciemnościach restauracja osoby niewidome niewidomi Edouard de Brougli innowacyjna resatuaracja lokal gastronomiczny posiłek niespodzianka siec restauracji Times Square restauracje w Paryżu posiłki w ciemnościach bez pomocy wzroku niewidomi kelnerzy niewidoma obsługa agencja Reuters rynki azjatyckie działalność charytatywna zatrudnianie osób niepełnosprawnych osoby niepełnosprawne organizacje




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję