Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Restauracja W Ciemnościach
Kiedy w 2004 roku francuski przedsiębiorca Edouard de Broglie otwierał swoją pierwszą restaurację nikt nie wierzył, że innowacyjny pomysł się sprawdzi. Nawet jego własna rodzina, nie wspominając o bankach, które udzielały mu kredytu, stwierdziła, że to szaleństwo. Pomimo wielu sceptycznych opinii restauracja zdobyła ogromną popularność, a biznesmen jest obecnie właścicielem sieci kilkunastu podobnych lokali w Paryżu, Londynie, Moskwie, Barcelonie i Petersburgu, a najnowsza placówka na pełnym turystów nowojorskim Times Square zainauguruje działalność jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.
Co ta za nietypowa placówka gastronomiczna?
Restauracja "Dans le noir" (franc. W Ciemnościach), jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem, gdzie klienci delektują się posiłkami w ciemnościach. Relacje gości wskazują, iż fascynująca dla nich okazuje się możliwość doświadczenia na własnej skórze jak do życia bez pomocy zmysłu wzroku przystosowują się osoby naprawdę niewidome.
- To niezwykle silne przeżycie - relacjonuje Jerome Linyer, jeden z klientów paryskiej restauracji. - Nie masz pojęcia, co się znajduje na twoim talerzu, zmysły wariują. Z niewiadomych powodów zaczynasz głośniej mówić.
Obsługa lokalu jest niewidoma i służy pomocą klientom, którzy czują się bezradni, kiedy zgaśnie światło. Kelnerzy pomagają im dotrzeć do stołu, następnie serwują dla nich posiłek niespodziankę, składający się zazwyczaj z trzech dań.
To właśnie możliwość zatrudnienia niewidomego personelu zainspirowała Francuza do odważnej inwestycji. - Chciałem udowodnić, że firma w której połowa pracowników jest dotknięta poważną niepełnosprawnością może przynosić zyski, rozwijać się i zdobywać zagraniczne rynki, jak każda inna - powiedział w rozmowie z agencją Reuters.
Planując rozwój sieci restauracji i innych zaciemnionych lokali firma rozważa obecnie rynki azjatyckie. Trzeba również dodać, iż biznesmen przeznacza 10% swoich zysków na działalność charytatywną.
- Radzę wszystkim przedsiębiorcom, nie zatrudniajcie niepełnosprawnych tylko po to, by spełnić formalne wymagania nakładane przez ustawodawców - mówi de Broglie. - Zastanówcie się, jak naprawdę mogą pomóc w waszych organizacjach.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
50 lecie marki ważnej dla światowego
Enoturystyka rozwija się w
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Starbucks podjął współpracę z firmą Square
Modlin - oficjalne oświadczenie
Paraliż na europejskich lotniskach
Egipt - zakaz sprzedaży alkoholu
4 kierunki przyciągają ponad 66 proc. turystów
Europejska sieć hotelarska B&B wchodzi do Warszawy