Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Travel Designer - Specjalista ds. turystyki...
- SPECJALISTA DS. KOMUNIKACJI I CONTENT MARKETINGU
- Poszukuję do dzierżawy pensjonat
- Specjalista ds. Turystyki
- Kraków- specjalista ds. sprzedaży egzotyki
- Pilot wycieczki
- Praca w salonie franczyzowym TUI
- SPECJALISTA/-KA DS. TURYSTYKI / CH.Promanada...
- ORIENT TRAVEL TOUROPERATOR-PREZENTACJA OFERTY...


Restauracja W Ciemnościach
Kiedy w 2004 roku francuski przedsiębiorca Edouard de Broglie otwierał swoją pierwszą restaurację nikt nie wierzył, że innowacyjny pomysł się sprawdzi. Nawet jego własna rodzina, nie wspominając o bankach, które udzielały mu kredytu, stwierdziła, że to szaleństwo. Pomimo wielu sceptycznych opinii restauracja zdobyła ogromną popularność, a biznesmen jest obecnie właścicielem sieci kilkunastu podobnych lokali w Paryżu, Londynie, Moskwie, Barcelonie i Petersburgu, a najnowsza placówka na pełnym turystów nowojorskim Times Square zainauguruje działalność jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.
Co ta za nietypowa placówka gastronomiczna?
Restauracja "Dans le noir" (franc. W Ciemnościach), jak sama nazwa wskazuje, jest miejscem, gdzie klienci delektują się posiłkami w ciemnościach. Relacje gości wskazują, iż fascynująca dla nich okazuje się możliwość doświadczenia na własnej skórze jak do życia bez pomocy zmysłu wzroku przystosowują się osoby naprawdę niewidome.
- To niezwykle silne przeżycie - relacjonuje Jerome Linyer, jeden z klientów paryskiej restauracji. - Nie masz pojęcia, co się znajduje na twoim talerzu, zmysły wariują. Z niewiadomych powodów zaczynasz głośniej mówić.
Obsługa lokalu jest niewidoma i służy pomocą klientom, którzy czują się bezradni, kiedy zgaśnie światło. Kelnerzy pomagają im dotrzeć do stołu, następnie serwują dla nich posiłek niespodziankę, składający się zazwyczaj z trzech dań.
To właśnie możliwość zatrudnienia niewidomego personelu zainspirowała Francuza do odważnej inwestycji. - Chciałem udowodnić, że firma w której połowa pracowników jest dotknięta poważną niepełnosprawnością może przynosić zyski, rozwijać się i zdobywać zagraniczne rynki, jak każda inna - powiedział w rozmowie z agencją Reuters.
Planując rozwój sieci restauracji i innych zaciemnionych lokali firma rozważa obecnie rynki azjatyckie. Trzeba również dodać, iż biznesmen przeznacza 10% swoich zysków na działalność charytatywną.
- Radzę wszystkim przedsiębiorcom, nie zatrudniajcie niepełnosprawnych tylko po to, by spełnić formalne wymagania nakładane przez ustawodawców - mówi de Broglie. - Zastanówcie się, jak naprawdę mogą pomóc w waszych organizacjach.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Dział hotele, pensjonaty:
Pierwszy Mövenpick otwarł się w
Nowe pokolenie to wyzwanie dla
Starsze aktualności:
Dziwny konkurs na dyrektorów
Trzysetny franczyzowy salon
Ruszyła budowa centrum symulatorowo-treningowego
Travelplanet chwali się swoją ofertą i
Teneryfa: nie chcemy (tylu)
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Polacy na pierwszym miejscu wśród
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
IATA: Jednolita europejska przestrzeń powietrzna to
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Starbucks podjął współpracę z firmą Square
Modlin - oficjalne oświadczenie
Paraliż na europejskich lotniskach
Egipt - zakaz sprzedaży alkoholu
4 kierunki przyciągają ponad 66 proc. turystów
Europejska sieć hotelarska B&B wchodzi do Warszawy