Promotor - świetna reklama czy wrzód na tyłku?
Można ich spotkać na ulicach każdego dużego miasta. Z szerokim uśmiechem zapraszają do odwiedzenia klubów czy restauracji, nierzadko proponują kupony zniżkowe. Zawód promotora lokalu wzbudza kontrowersje. Jedni uważają ludzi pracujących w ten sposób za magnes przyciągający klientów, inni za natarczywych naganiaczy zakłócających spokój przechodniom.
Ci, którzy nie zatrudniają promotorów uważają, że są oni potrzebni w lokalach, które świecą pustkami. Twierdzą, że dobry, renomowany lokal sam się obroni i przyciągnie klientów. Z kolei sami promotorzy, i ich pracodawcy podkreślają, że dzięki ich pracy zwiększają się obroty lokali.
Mieszkańcy miast i turyści odnoszą się do nich raczej niechętnie, mało kto lubi być zaczepiany na ulicy i poddawany dość intensywnej reklamie.
"Naganiacze pojawili się u nas dwa, trzy sezony temu i jak każda nowość budzą sprzeczne opinie. Nie możemy zabronić promotorom wykonywać ich pracy. Jeśli natomiast ludzie będą na nich w ten sposób reagować, to funkcja naganiacza umrze śmiercią naturalną. Restauratorzy sami z nich zrezygnują, jeśli zauważą, że ich działanie przynosi skutek odwrotny od zamierzonego"- mówi Michał Piotrowski z Biura Prasowego Urzędu Miasta w Gdańsku.
Promotorzy chwalą się, że odnoszą dobre wyniki. Niektórzy z nich potrafią zaciągnąć do lokalu nawet 5 osób w ciągu pół godziny. Podkreślają, iż są twarzami lokalu i ich praca przekłada się na większe dochody pracodawców.
Istnieją lokale, które nie potrzebują tego typu reklamy, ponieważ mają renomę zdobytą poprzez wiele lat ciężkiej pracy i zbierania doświadczeń. Jednakże, młode lokale, które dopiero wchodzą na rynek, w obliczu sporej konkurencji nie mogą zrezygnować z tego sposobu dotarcia do klienta. W obecnych, trudnych czasach każdy sposób na przyciągnięcie gości jest dobry.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Reklama dźwignią handlu
[2013-05-15 21:04 80.52.226.*]
No proszę kiedyś oburzano się na żart"Polska 100 lat za Murzynami", a teraz - dogoniliśmy! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Starsze aktualności:
Rynku condohoteli coraz bardziej
Katastrofa na Odrze może się
Emirates uruchamiają powietrzne
Włochy nieoczywiste - zachęta do
NIK skontrolowała lotnisko w
Jest decyzja środowiskowa dla
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Hotelik, pensjonacik - podejrzane zdrobnienia
Lagerfeld zaprojektował godło hotelu
Restauracja wypowiada walkę niepokornym kierowcom
Rosja: Zakaz palenia w miejscach publicznych
Branża turystyczna: nie jest źle
Zostań Świętym Mikołajem z Radisson Blu Hotel Kraków
Modlin dzieli się doświadczeniami
Nowa polisa ochroni twoich pasażerów
Deregulacja: rozłam w koalicji
Akt oskarżenia dla kierowcy autokaru
Gwiazdy OFF`a w hotelach Diament
Ile samolotów kupią przewoźnicy?
Ponad 1700 restauracji w smartfonie