TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Palacze rozkręcają nowy biznes

Jesienią 2010 weszły w życie przepisy o zakazie palenia, w lokalach gastronomicznych. Restauratorzy wymyślili, jak nie stracić palących klientów i przed restauracje wystawili specjalne parasole grzewcze.


Pod parasolem jest ciepło, bo są one zasilane gazem. Dzięki branży gastronomicznej w ubiegłym roku sprzedano około 5 tys. urządzeń. - Już widzimy, że w tym roku ten wynik zostanie poprawiony. Rynek rozwija się w tempie 20-25%. rocznie - mówi Jakub Bogucki, analityk rynku paliw w Information Market SA.

Sprzęt kupują głównie właściciele ogródków restauracyjnych, klienci indywidualni na wieczorne imprezy plenerowe, organizatorzy wesel. Ostatnio szczególnie dużo butli kupują właściciele lokali, które nie mają ogródków, ale za to mają problem z miejscem dla palaczy.

Dzięki parasolom w okresie jesiennym i zimowym palacze mogą wyjść na zewnątrz restauracji i oddać się swojemu ulubionemu zajęciu. Dzięki promieniowaniu podczerwonemu temperatura w zasięgu parasola wynosi nawet 20 stopni Celsjusza.

Koszt tańszego sprzętu to około 600-700 zł, za większe parasole trzeba zapłacić nawet blisko 2 tys. zł. Utrzymanie sprzętu nie jest drogie - to tylko koszt butli gazowej (około 50 zł na całą noc).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
parasole grzewcze zakaz palenia w lokalach gastronomicznych restauratorzy palacze palących klientów restauracje Jakub Bogucki na gaz butle gazowe do restauracji temperatura pod parasolem koszt parasola cena




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję