TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Gastronomia - będzie czyściej i bez przekrętów?

Idąc śladami śląskiej Inspekcji Handlowej w lokalach gastronomicznych w miejscowościach turystycznych nierzadko napotkamy rozmrażane i ponowne zamrażane, przeterminowane, nieprawidłowo segregowane, podawane w brudnych naczyniach produkty. Te i inne przewinienia odkryli pracownicy Katowickiego Inspektoratu podczas jednej z rutynowych kontroli.


Pierwsze wyniki sporządzonych badań pokazują, że nie jest najlepiej. Jako pierwszy pod lupę trafił lokal gastronomiczny w Goczałkowicach-Zdroju, cieszący się popularnością wśród turystów i kuracjuszy. Okazało się, że tamtejsze pierogi z kapustą i grzybami zawierają o połowę mniej farszu, niż zadeklarował szef kuchni i na dodatek są bez grzybów.

Oszukiwanie na prawdziwym pochodzeniu produktów w restauracjach to żadna nowość. W tym samym lokalu dania z oscypkiem były podrobione serkiem Mini, którego ponad 200 zamrożonych sztuk odkryto w kuchni. Inspektorzy znaleźli także niedoważone potrawy, przeterminowane surowce oraz źle przechowywane produkty, np. mięso i nabiał z sosami, zupami i ciastem.

W przypadku takich uchybień Inspektorat ma prawo nałożyć mandat na placówkę. W tym wypadku było to zaledwie 200 złotych, wszczęto jednak postępowanie administracyjne i skierowano sprawę do sanepidu. Z kolei podczas trwania Euro 2012 kontrola zaledwie pięciu lokali wystarczyła, by ukarać dziewięć osób mandatami o łącznej wartości 2,4 tys, złotych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
śląska Inspekcja Handlowa lokal gastronomiczny restauracja mandat Katowicki Inspektorat sanepid mandat pierogi z kapustą i grzybami farsz szef kuchni placówka gastronomia


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję