Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Przepis na sukces w gastronomii ma wiele składników
Gastronomia, to jeden z niewielu sektorów polskiego rynku, który tak dynamicznie zmienia się wraz ze stylem życia społeczeństwa. Wymagania i oczekiwania odwiedzających lokale stale rosną, a najnowsze trendy konsumenckie, które stanowią główny wyznacznik dla restauratorów - nie gwarantują sukcesu. Jak więc utrzymać się na fali dłużej niż kilka sezonów i osiągnąć status miejsca kultowego? Przepis na sukces nie jest prosty, ale znajduje się w zasięgu ręki każdego - nawet początkującego - gastronoma.
TUŻ ZA ROGIEM
Polacy deklarują, że najczęstszym powodem jedzenia na mieście jest prowadzony styl życia i związany z nim brak czasu na posiłki w domu. Nieprzypadkowo, w okolicach uczelni oraz biurowców prym wiodą mniejsze punkty gastronomiczne, kawiarnie i coffee shopy. Puby i restauracje wzbudzają natomiast największe zainteresowanie w lokalizacjach często odwiedzanych przez turystów lub blisko punktów rozrywkowych bądź rekreacyjnych. Dogodne położenie lokalu, którego oferta gastronomiczna trafia w potrzeby grupy docelowej, jest więc w stanie zapewnić przynajmniej jedną wizytę. Do kolejnych zachęcić musi już samo miejsce. Jak więc przyciągnąć i zatrzymać potencjalnego gościa?
COŚ INNEGO
Sukces, jaki w niedługim czasie osiągnęły ręcznie robione i zdobione Lola’s Cupcakes, świeżo pieczony chleb z oliwkami przy francuskiej lampce wina w Charlotte, czy też minibrowar i churrasco w restauracjach Browar de Brasil, potwierdza, że Polacy lubią być zaskakiwani. Biorąc pod uwagę liczbę podmiotów, funkcjonujących na polskim rynku gastronomicznym, standardowe menu może już nie wystarczyć. Liczy się różnorodność, ciekawe nazwy potraw, oryginalne przybranie i sposób podania. Wszystko to, spójne z wystrojem wnętrza, muzyką w tle, a nawet strojami kelnerów, tworzy niezapomniany klimat i wizytówkę lokalu, który przyciąga jak magnes. Sprawdzone pomysły bywają kopiowane, jednak - zgodnie z powiedzeniem "kto pierwszy, ten lepszy" - rzadko komu udaje się wygrać z oryginałem.
COŚ DOBREGO
Bez względu na panującą gastronomiczną modę, dla odwiedzających lokale liczy się przede wszystkim smak. Zdarza się jednak, że restauratorzy, skupiając się na innowacyjnej konwencji - często zapominają o ... samym jedzeniu. Za aktualne nowości kulinarne Polacy są w stanie zapłacić chyba każdą cenę. Jeśli będzie ona jednak zbyt wygórowana i nieadekwatna do zawartości talerza - goście eksperymenty zakończą już po pierwszej wizycie i poszukają podobnej alternatywy w innym lokalu.
SLOW FOOD
Trend slow food - czyli celebrowanie posiłków i smaku potraw - zdobywa coraz większą popularność. Rosną też wymagania i oczekiwania wobec gastronomów. Pełne stoliki w restauracjach Magdy Gessler czy The Mexican potwierdzają, że dbałość o walory smakowe, odpowiedni klimat, wystrój wnętrz oraz najdrobniejsze szczegóły mają znaczenie i gwarantują sukces. Na zaufanie i uznanie w oczach stałych gości pracować trzeba bowiem systematycznie i konsekwentnie.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Składniki sukcesu
[2012-07-18 17:21 80.52.226.*]
mac donaldy sa tez pełne, wiec o co chodzi? odpowiedz »
Składniki sukcesu
[2012-07-18 17:47 31.183.24.*]
Czy autor tekstu ma pojęcie o idei slow food? Raczej nie odnajduję jej w The Mexican. Wygląda na tekst działu PR Mex Polska (właściciel marki Browar de Brasil i The Mexican). Jeśli mówimy o oryginalności - Browar ściąga żywcem kolejną promocję po Kompanii Kuflowej. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Kolejny sezon wakacyjny będzie udany?
Orbis na rzecz ochrony najmłodszych
EasyJet wprowadza system przydziału miejsc
Zmiany w zarządzie Sfinks Polska
Lotnisko w Poznaniu zostanie zamknięte na 3 tygodnie
Groupon nawiązał współpracę z Expedia
Potrzebni wykwalifikowani kucharze i szefowie kuchni
Kto ma odwagę krytykować Gessler?