Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Hotel*** w Austri
- Specjalisty ds. Turystyki
- Touroperator ETI - Przedstawiciel handlowy
- Praca w Chorzowie!
- Specjalista ds. obsługi biura z jęz. angielskim
- BP Itaka - Specjalista ds. Turystyki - Salon...
- Rezydent na Cyprze
- Praca dla miłośnika podróży Pszów
- Praca Pilot wycieczek
- Specjalista Ds. Turystyki Travelplanet Wrocław


Zobacz także
Indonezja nowy kodeks karny, ale jeszcze nie teraz
Północna Izba Gospodarcza: jesienią wiele firm gastronomicznych może upaść
OLX: więcej pracowników odpowiada na oferty pracy w gastronomii
Turyści początkowo zaakceptowali potrącenie za rezygnację z wyjazdu z powodu COVID. Sąd wydał wyrok
Inspekcja Handlowa prezentuje wstępne wyniki kontroli lokali gastronomicznych
Wyrok po Kuchennych rewolucjach
Obecność w mediach nie zawsze przynosi pozytywne skutki. Przekonała się o tym jedna z kieleckich restauratorek.
Sąd w Kielcach skazał właścicielkę restauracji "Wyszynk z szynką" na pół roku więzienia w zawieszeniu na dwa lata, oraz nałożył na nią 3,2 tys. zł grzywny i obowiązek pokrycia kosztów procesu. Prokuratura stawiała restauratorce dwa zarzuty: złośliwe i uporczywe naruszanie praw pracowniczych oraz poświadczanie nieprawdy. Obwiniona przyznała się do winy i wniosła o dobrowolne poddanie się karze. Być może dlatego kara, którą otrzymała jest dosyć łagodna. Za złośliwe naruszanie praw pracownika (art. 218 kodeksu karnego) grozi do 2 lat pozbawienia wolności, a za poświadczenie nieprawdy (art. 271 kodeksu karnego) grozi od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. W przypadku spraw mniejszej wagi, sprawca podlega karze ograniczenia wolności lub grzywny.
Co najciekawsze, nieprawidłowości w prowadzeniu lokalu wyszły na jaw po udziale w programie "Kuchenne rewolucje". Wówczas wyszły na jaw liczne nieprawidłowości w funkcjonowaniu lokalu. Okazało się m.in., że pracownice restauracji nie otrzymywały pełnych pensji. Później okazało się, że również świadectwo pracy jednej z pracownic zostało sfałszowane.
O sprawie pisała Gazeta Wyborcza
"Kuchenne rewolucje" są programem, który z założenia ma pomagać restauratorom, którzy nie do końca radzili sobie z prowadzeniem lokalu. W tym konkretnym przypadku przyczynił się on również do ujawnienia nieprawidłowości dotyczących zatrudniania pracowników. Po raz kolejny okazało się, że źle pojęte oszczędności mogą w dalszej perspektywie pogrążyć pracodawcę. O ile oszczędności na jakości produktów mogą co najwyżej zaważyć na utracie klientów, a w dalszym rozrachunku spowodować zamknięcie lokalu, tak przekraczanie granic wyznaczonych przez prawa może zaprowadzić przedsiębiorcę do nawet do więzienia.
Prowadzony przez Magdę Gessler program budzi wiele kontrowersji, nie można zapominać, że restauracje, które korzystają z pomocy nie są reprezentatywną częścią branży gastronomicznej i na ich podstawie nie można wyciągać wniosków dla całej branży. Siłą rzeczy są w nim pokazane lokale, które sobie nie radzą, te dobre nie potrzebują takiego wsparcia. Inna sprawa, czy ta pomoc przynosi efekty, części restauratorów udaje się wyjść na prostą, inni wracają do starych praktyk, przez które tracili klientów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Wyrok w sprawie nadużyć w restauracji
[2017-03-03 12:17 37.128.114.*]
Powinni tą kudłata kobitke ukarać za niestosowny ubiór w kuchni i nie stosowania higieny wszystko robi brudnymi łapami :) super przykład mistrzyni :) odpowiedz »
Wyrok w sprawie nadużyć w restauracji
[2017-03-08 12:43 80.52.226.*]
Gessler - to marka - ale nie najlepsza! gwiazdek Michelina brak! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Dział prawo i podatki:
Minimalny standard i wyposażenie obiektów
Mniej problemów z nieuczciwymi
Starsze aktualności:
Accor publikuje wyniki finansowe za I
Polska Izba Turystyki z Grupą MTP zorganizują targi turystyczne w
Jest porozumienie PAŻP i
Małopolska zainauguruje sezon turystyczny Festiwalem
Udany początek roku dla greckiej
PAŻP się ugina, ale czy to
Rosja zawieszona w prawach członka
Itaka rozpoczyna sprzedaż oferty zimowej
Warszawska Organizacja Turystyczna: ograniczenia lotów to duży cios dla
Północna Izba Gospodarcza: musimy krzyczeć, że wypoczynek w Polsce jest
Airbnb będzie musiał przekazywać dane dotyczące noclegów belgijskim organom
Lotnisko w Modlinie będzie mogło obsługiwać po 12 lotów
Na jakie przeszkody można trafić, starając się o zwrot z gwarancji?
Turyści po raz kolejny wygrywają ze Skarbem Państwa
Nowe połączenie lotnicze do Włoch
Organizatorzy ŚDM chcą współpracować z restauratorami
Na co zwracać uwagę sprzedając wycieczki?
Kongres kooperacji biur podróży TSS Group w Berlinie
Wzrasta zainteresowanie wypoczynkiem nad Bałtykiem
Biura ewakuują turystów z Tunezji
Singapore Airlines otwierają nowy business lounge
Co się działo na Tour Salonie?
Warimpex sprzedaje hotel w Pradze
ŚDM - gorący okres dla hotelarzy
Polska Izba Turystyki wprowadza zmiany
KATALOG OASIS -reklama holidayCheck łamie umowe
Nowa odsłona systemu rezerwacyjnego Merigo
Emirates rozszerzyły umowę code-share z S7 Airlines
Polskie Koleje Linowe wprowadzają kartę PKLpass
Zmiany personalne w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport
UOKiK przyjrzy się cenom na lotniskach
Czech Airlines poleci z Radomia do Pragi
noclegi dla grupy - Petersburg
