TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Po drodze do Katowic skocz do karczmy w Komorowicach

Według encyklopedii "karczma" to "budynek przeznaczony dla podróżnych i na miejsce spotkań. Często (...) wyposażony w ganki, podcienia, dach mansardowy. (...) Ważnym elementem był stan, czyli stajnia z wozownią".


Przy karczmie w Komorowicach stajni z wozownią nie ma, ale jest za to parking na około 20 samochodów. Dach ma stylowo kryty strzechą, a gości zaprasza wyrzeźbiony, roześmiany góral.

Karczmę w Komorowicach wykonała ekipa mistrzów ciesielki z Rabki. Ściany karczmy zrobione są z wielkich bali drewna, które przetykane są setkami metrów mszenia. Wszystko po to, aby gościom nie było zimno. Specjalnie na potrzeby komorowickiej karczmy górale wystrugali ławy, drzwi i stoły, przy których może zmieścić się nawet cała duża rodzina. Klimat obiektu tworzą także wystrugane z drewna figurki. Cała izba przyozdobiona jest różnymi rzeczami, które kojarzą się z dawnym góralskim życiem - są wiechcie roślin, zabytkowe sprzęty gospodarstwa domowego i kominek.

W karczmie są dwa piętra i trzy odrębne sale. W największej sali, która znajduje się na parterze, pomieścić się może około 80 osób. Natomiast w dwóch na górze - po 15 i 50 gości. Przez całe lato sale wynajmowane były na wesela. Natomiast w ostatni weekend września muzyka zagrała również dla gości z zewnątrz. Muzykę puszczają didżeje, ale czasami przychodzi też prawdziwa góralska kapela.

Jedzenie oferowane w Karczmie to głównie potrawy regionalne lub staropolskie. Z zakąsek można wybrać śledzia podanego na kilka sposobów, frankfurterki, omlet lub polecane oscypki z grilla z żurawiną. Z zup zawsze jest: żurek w chlebie, kapuśnica, i barszcze. Często wybierana golonka, podawana jest jako gotowana, pieczona i duszona w piwie lub kapuście, a także nadziewana warzywami. Jednak do częściej zamawianych potraw należą znane specjały jak: jadło drwala, bigos, gołąbki, gulasz i pierogi. Kucharze polecają też polędwiczki wieprzowe z grilla w sosie z kurek i dziczyznę. Dla większych grup gości przygotowano specjalne deski w trzech rodzajach: golonkowa, mięsna lub rybna. Jest to mieszanka kilku rodzajów mięsa, podana bardzo efektownie na drewnianych półmiskach.

W dawnych czasach karczmy znajdowały się blisko szlaków podróżnych. Karczma w Komorowicach została wybudowana kilka metrów od ruchliwej drogi na Cieszyn i Katowice. Od dawnych obiektów odróżnia ją podjazd dla niepełnosprawnych i tabliczka z napisem, że na jej budowę wykorzystano środki z Unii Europejskiej.

Karczma czynna jest codziennie od godziny 10.00, tel. 033 817 66 15, Bielsko-Biała, ul. Hałcnowska 7.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
karczma w komorowicach Komorowice zabawa jedzenie Bielsko-Biała sala wesele potrawy staropolskie żurek kapuśnica golonka bigos Cieszyn Katowice górale oscypki w komornowicach droga do Katowic jedzenie bielsko hałcnowska karczmy z bali drewna


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję