Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Kulinarna sztuka Chin w Radisson Blu Hotel Kraków
We czwartek 3 lutego Chińczycy powitali swój Nowy Rok - rok królika. Tego samego dnia Hotel Radisson Blu w Krakowie otworzył chiński bufet Surf&Turf. Gong Bao, Yo Xang, sajgonki i inne smakowitości przyrządzają tu w lutym Xu Xi - Szef Kuchni z Chin oraz Piotr Pabisiak - Szef Kuchni hotelu Radisson Blu.
- Kuchnię chińską uwielbiam za wyjątkowy smak i za pikanterię! - mówi Piotr Pabisiak, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu. Najbardziej smakuje mi kurczak Gong Bao oraz absolutnie wyjątkowe bakłażany Yo Xang - kto spróbuje ich choć raz tego nie trzeba będzie przekonywać, że nikt na świecie nie potrafi przygotować bakłażana lepiej niż Chińczycy - dodaje z uśmiechem.
Jednak chińska sztuka kulinarna to nie tyko yo Xang i Gong Bao. Kuchnia tego kraju ma ma bardzo długą i złożoną historię - w jej skład wchodzi ponad 10 tysięcy różnych przepisów, każde o wyjątkowym smaku. W przyrządzaniu potraw chiński kucharz dąży do zachowania harmonii Yin i Yang - męskiego i żeńskiego pierwiastka świata. Chińczycy uważają, że warzywa i owoce - jako odpowiedniki Yin chłodzą organizm i odżywiają jego "żeński" pierwiastek. "Męski" pierwiastek Yang posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które rozgrzewają organizm i dodają mu "ognia".
Na czym polega ta harmonia? Na najsmaczniejszych przykładach zaprezentuje ją w lutym w krakowskim hotelu Radisson Blu Szef Kuchni z Chin - Xu Xi.
Oto jego przepisy na dania polecane przez Piotra Pabisiaka:
BAKŁAŻAN YO XANG
-bakłażan obrany pokrojony w grubą kostkę
-papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę
-ocet chiński
-sól
-chili świeża
-cukier kryształ
-olej sezamowy
-cebula kostka
-mąka pszenna
-olej
Sposób wykonania:
Pokrojonego bakłażana w kostkę oprószyć mąką i usmażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie miał złoty kolor wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Rozgrzać woka. Na oleju usmażyć cukier. Dodać octu chińskiego, chili, oleju sezamowego, Doprawić do smaku solą. Do przygotowanego sosu dodać paprykę, cebulę i bakłażana. Doprowadzić do wrzenia. Smacznego.
KURCZAK GONG BAO
- filet z kurczaka pokrojony w kostkę
-orzeszki ziemne w łupince
-ogórek pokrojony w kostkę
-marchew pokrojona w kostkę
-chili świeże
-ocet chiński
-sos sojowy ciemny
-imbir siekany
-czosnek siekany
-cebula kostka
-olej
Sposób wykonania:
Rozgrzać mocno woka z olejem. Dodać kurczaka i smażyć aż będzie na wpół surowy w środku. Wyjąć go z woka i przełożyć na sitko do odcedzenia. Do tego samego tłuszczu dodać marchew, chili, imbir, czosnek, cebulę. Obsmażyć wszystkie składniki. Dodać kurczaka orzeszki i ogórka. Doprawić sosem sojowym, octem chińskim. Smacznego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Enoturystyka rozwija się w
Taylor Swift da zarobić
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Urlop z popularnymi gwiazdami!
PKP skróciła zwykłe pociągi, by podstawić wakacyjne składy
Włochy notują spowolnienie wzrostu turystycznego
Spoty w CNN wypromują polską gospodarkę i turystykę
Abu Zabi: ułatwione przepisy dla hotelarzy
Balice: strajk w lotniskowej spółce
Sanktuaria mogą przyciągać tłumy
Warszawa: w PKiN powstanie Muzeum Komunizmu