Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Turecka kuchnia promowana na gali oskarowej
Podczas gali rozdania Oskarów, światowej sławy gwiazdy miały okazję spróbować specjałów kuchni tureckiej. Stało się to możliwe dzięki staraniom Tureckiego Stowarzyszenia Integracji Międzypokoleniowej (T-ONE).
Celem działalności stowarzyszenia jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie. Udało się ten cel osiągnąć włączając tureckie przysmaki do tegorocznego menu oskarowego.
Na gali w Los Angeles Oskary zostały rozdane już po raz 91., a kolację dla zaproszonych gości przygotował oficjalny szef kuchni ceremonii oskarowej Wolfgang Puck i jego firma cateringowa. Zespół ten serwuje oskarowe dania już 25 raz. W tym roku do współpracy z głównym szefem kuchni zaproszono tureckich mistrzów gotowania Yigita Mirzaoglu i Cihana Kipcaka z restauracji Spago Istanbul.
Jako danie główne podano
- Ali Nazik - potrawę pochodzącą z regionu Gaziantep przygotowaną z mięsa i bakłażana,
- Visneli Zeytinyagli Yaprak Sarmasi (liście winogron z nadzieniem z ryżu podane z wiśnią) - potrawę często goszczącą na stołach podczas uroczystości, inspirowaną 500-letnią kuchnią pałacu osmańskiego, popularne danie kuchni egejskiej Asma Yapra nda Servis Edilen Levrek" czyli okoń na liściach winogron,
- Yag Mantisi - tradycyjną potrawę z miasta Kayseri - czyli małe pierożki nadziewane mięsem podawane z jogurtem, sosem i przyprawami.
Na deser podano baklawę z Gaziantep, a także deseru mlecznego z dodatkiem mastyksu - Damla Sakizli Muhallebi, który został podany według osmańskiej receptury sprzed 10. wieków, z syropem z granatu i ciastem kadayif.
W ceremonii wręczenia Oscarów, organizowanej od 1929 roku przez Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej, bierze udział wielu światowej sławy artystów, reżyserów, producentów i aktorów, w tym wybitne postaci Hollywood, projektanci mody i cała branża filmowa. Wieczór Oscarów emitowany na żywo w 200 różnych krajach, każdego roku przyciąga przed ekrany miliony widzów. Stał się znaczącym wydarzeniem medialnym na całym świecie.
Pojawienie się tradycyjnych tureckich smaków na tak prestiżowej imprezie jest ważnym krokiem w umacnianiu marki tego kraju. Podkreśliła to także przewodnicząca Stowarzyszenia T- ONE Demet Sabanc Çetindo an.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział biura turystyczne:
Ruch turystyczny w Grecji rośnie także
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Koleje Dolnośląskie przywrócą następne połączenia
Sfinks blisko kupna udziałów w jednej z sieci gastronomicznych
Heathrow ma pomysł na skrócenie czasu kontroli bezpieczeństwa
Spotkanie branży eventowej i turystyki biznesowej
System inteligentnych granic zwiększy bezpieczeństwo w UE
Świetny wizerunek turystyczny Niemiec na świecie
Rekordowe wyniki PKP Intercity
W przypadku lockdownu przedsiębiorcy będą mogli obsługiwać zaszczepionych?
Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP apeluje o otwarcie uzdrowisk
Ostatni dzwonek na zgłoszenia do Polska zobacz więcej - Weekend za pół ceny
Kontrowersyjny eksperyment British Airways
Fontanna di Trevi zostanie ogrodzona?
Początek roku pogłębił kryzys hotelarzy
