Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Szukamy pilota na 05.12 Gniezno-Bydgoszcz
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/ FRONT OFFICE REPRESENTATIVE
- Itaka Toruń- G. Copernicus - doradca ds....
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- pilotaż Kraków 10.12-12.12.2025
- Touroperator PRIMA HOLIDAY poszukuje pracownika
- Praktykant - obozy sportowe Hiszpania
- Specjalista ds. turystyki WAKACJE.PL Zduńska Wola
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
Gastronomia - kto zarabia najwięcej?
Gotowanie stało się w ostatnim czasie bardzo modne. Wiele osób próbuje zmierzyć się z zawodem kucharza, a ich poczynania emituje telewizja. Na szklanym ekranie możemy również zobaczyć jak celebryci radzą sobie w branży gastronomicznej, jak otwierają nowe lokale i szkolą personel. Ich metody wzbudzają nieraz kontrowersje, jak na przykład historia Magdy Gessler, która przyznała się ostatnio do obwąchiwania kelnerów pod pachami, jednak medialna moda na gotowanie sprawia, że coraz więcej młodych ludzi wybiera pracę w branży gastronomicznej.
Wokół pracy w gastronomii krąży wiele mitów. Nie jest dla nikogo tajemnicą, iż sporo osób w tej branży jest zatrudnionych na czarno, a kelnerzy tak naprawdę żyją z napiwków. Sprawdźmy jednak jak wyglądają pensje pracowników restauracji, według nich samych.
Zapewne wiele osób zadaje sobie teraz pytanie czy praca w gastronomii opłaca się, dlatego prezentujemy również zapisy z tego badania z marca ubiegłego roku. Artykuł na ten temat można przeczytać tutaj Ile zarabia się w gastronomii?.
Jak można zauważyć pensje w branży gastronomicznej wzrosły, jednak w przypadku stanowiska pomocnik kucharza obserwujemy odwrotną tendencję. Wysokość wynagrodzeń nieznacznie zmalała.
Warto także przypomnieć, iż kelnerzy i barmani oprócz wynagrodzenia podstawowego otrzymują napiwki od klientów, jednak ich wysokość zależy od standardu lokalu oraz jakości obsługi. Niezadowolony konsument, zamiast pieniążka, może co najwyżej zostawić gumę do żucia w popielniczce. Istnieją restauracje, które wprowadzają zasadę dzielenia napiwków pomiędzy cały personel. Pieniądze są zbierane do skarbonki, a pod koniec każdego miesiąca menadżer przyznaje każdemu część kwoty. Wielu kelnerów uważa jednak ten sposób za niesprawiedliwy, w przeciwieństwie do kucharzy, którzy preferują tą metodę. Sprawa jest dość dyskusyjna - ma swoich zwolenników i sporo przeciwników. A jak przedstawiają się Wasze zarobki? Zdradzicie?
----------------------------
*Mediana - jest to wartość dzieląca wszystkie dane na dwa równe zbiory. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% zgromadzonych w badaniu wyników. W przypadku badania wynagrodzeń znaczy to, że połowa badanych zarabia poniżej mediany a połowa powyżej.
** Wyniki opublikowanego zestawienia pochodzą z ogólnopolskiego badania Moja Płaca prowadzonego przez firmę Sedlak&Sedlak.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział badania rynku i analizy:
ETC: Trzeci kwartał roku udany dla
WTTC: może braknąć rąk do pracy w
Więcej turystów w polskich obiektach
Starsze aktualności:
Śmierć trójki Polaków na
Accor pokazuje trendy w rezerwacjach na
Ecco Travel rozpoczyna WIELKĄ
Na ferie wyjedzie więcej
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Kraków wśród wybranych przez
Które paszporty są
TSUE: Tożsamość płciowa klienta nie należy do danych niezbędnych do zakupu
Targi Podróż Marzeń w listopadzie
Ewakuacja turystów z bazyliki Sagrada Familia
Armator Costa Concordia oferuje ocalałym rabat na... kolejne rejsy
Kto zwyciężył w Havana Club Cocktail Grand Prix
Poza Ciszą i Ciemnością - warsztaty dla przewodników
Polska ma archaiczny system poboru opłat drogowych?
Certyfikaty Doskonałości 2011 TripAdvisor przyznane
Polski system ulg na przejazdy przyprawia o zawrót głowy
