Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Staż w Biurze Podróży w Krakowie
- Specjalista ds turystyki w Wycieczka.pl
- BP TUI (Warszawa) szuka konsultanta z...
- REZYDENT NA WŁOSKIM KEMPINGU
- Zatrudnię do Biura Podróży na Sardynii
- Specjalista ds. sprzedaży ofert turystycznych
- LEKTOR JĘZYKA OBCEGO - KRAKÓW
- BP ITAKA-Specjalista ds. Turystyki-Bydgoszcz
- BP ITAKA-Specjalista ds. Turystyki-Płock
- BP ITAKA-Specjalista ds. Turystyki-Warszawa

Zobacz także
Sieć gastronomiczna zapowiada dodatkowe procedury bezpieczeństwa po otwarciu restauracji
Ile wytrzyma polska gastronomia?
Polska kuchnia bardzo się zmienia?
Pandemia pogorszyła wyniki Sfinks Polska
Goście zaczynają wracać do restauracji
Sfinks Polska wprowadza dwie nowe marki na rynek gastronomiczny
Jak często Polacy chodzą do restauracji?
Aż 93% Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy odwiedziło lokale gastronomiczne - wynika z badania "Polska na talerzu", przeprowadzonego na zlecenie Makro Polska.
Z przeprowadzonych badań wynika, że zdecydowana większość polskich konsumentów jada poza domem. 93% badanych korzysta z lokali gastronomicznych, co w porównaniu do ubiegłego roku pozostało na podobnym poziomie (94%). Z kolei liczba osób odwiedzających restauracje minimum 2-3 razy w miesiącu wzrosła o 3 procent w stosunku do roku 2018. Częstotliwość wyjścia do restauracji wyraźnie odróżnia się w grupach wiekowych: 40% respondentów w wieku 18-24 je poza domem co najmniej raz na tydzień. Odsetek tych osób systematycznie maleje w kolejnych grupach wiekowych i w grupie 50+ wynosi tylko 16%.
Wyniki przeprowadzonych badań potwierdzają, że głównym powodem wyjścia do restauracji jest okazja do spotkania ze znajomymi, co zadeklarowało 41% respondentów. Badani wskazywali również, że jest to chęć poznania nowych, nieznanych dotąd smaków (38%) oraz możliwość spożycia posiłku w miejscu pracy lub nauki (30%). Niechęć do gotowania nadal pozostaje najrzadziej wybieranym powodem do jadania poza domem (7%).
Największą popularnością wśród Polaków cieszą się pizzerie (68%), sieci typu fast food (65%) oraz restauracje (52%). Czołówka liderów najczęściej odwiedzanych formatów gastronomicznych pozostaje bez zmian od kilku lat. Coraz chętniej Polacy jadają w lokalach typu fast food, co potwierdza wzrost odsetka badanych preferujących ten format gastronomiczny (65% vs. 59%). Na popularności w stosunku do roku 2018 zyskały również kawiarnie (49% vs. 43%) oraz food trucki (21% vs. 16%).
Zapytani o najchętniej wybierany rodzaj kuchni, 82% badanych wskazało kuchnię polską. W porównaniu do ubiegłych lat obserwujemy wzrost liczby konsumentów preferujących polską kuchnię regionalną, co przekłada się na rozwój lokalnej gastronomii, posiadającej w ofercie tradycyjne potrawy. Na drugim miejscu znalazła się kuchnia włoska - ceni ją sobie 61% badanych. W dalszej kolejności Polacy preferują kuchnię amerykańską, za którą odpowiedziało się 36% oraz arabską - wybieraną przez 30% respondentów. Na popularności w roku 2019 straciła kuchnia meksykańska, która w poprzednich latach znalazła się wśród często wybieranych przez Polaków rodzajów kuchni.
W stosunku do wyników z ubiegłego roku trójka czołowych czynników decydujących o wyborze lokalu pozostaje bez zmian - smak danej kuchni (51%), chęć poznania nowych smaków (29%) oraz dostępność (21%). Rzadziej przy wyborze lokalu Polacy kierują się historią danej kuchni, związanymi z nią tradycjami (9%) oraz aspektami zdrowotnymi posiłku (8%). Wart uwagi jest fakt, że dla kobiet i osób w wieku 18-34 kluczowym motywatorem są walory smakowe kuchni oferowanej przez lokal. Dla najmłodszych badanych główne znaczenie mają ceny oraz dostępność lokali.
Z raportu wynika także, że polscy konsumenci coraz więcej wydają na jeden posiłek podczas wizyty w restauracji. W dni robocze w porównaniu do weekendów wydane kwoty w lokalach gastronomicznych są stosunkowo mniejsze. W ciągu tygodnia 26% badanych wydaje na posiłek od 21 do 30 złotych, a od 11 do 20 złotych płaci 25% respondentów. Posiłki w ciągu tygodnia roboczego głównie mają za zadanie zaspokajać potrzebę odżywiania. Kwota na rachunku w restauracji w weekendy waha się najczęściej od 21 do 30 złotych, za którą odpowiedziało się 21% badanych oraz od 31 do 40 złotych, co zostało wskazane przez 17% respondentów. Wyjście do restauracji w weekendy oprócz zaspokajania głodu ma także charakter towarzyski. Wiąże się to z wydaniem w weekend większych kwot na jeden posiłek podczas wizyty w stosunku do tygodnia roboczego.
Raport "Polska na Talerzu 2019" przygotowano na podstawie badania opinii publicznej przeprowadzonego w kwietniu 2019 roku przez IQS na zlecenie sieci hurtowni Makro Polska, metodą CAWI (bezpośredni wywiad prowadzony drogą internetową wspomagany komputerowo) na reprezentatywnej pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania próbie 1000 panelistów - użytkowników Internetu powyżej 18 roku życia.
Komentarze
Unijne kryteria bezpiecznego i czystego podróżowania, wspólny certyfikat szczepień oraz certyfikat higieny dla przedsiębiorstw muszą być częścią nowej strategii UE dla turystyki - uznali posłowie Parlamentu Europejskiego. Rezolucja w sprawie...
Na ostatniej prostej pandemii firmy z branż związanych z organizacją targów, kongresów, koncertów, eventów, hotelarstwa i turystyki biznesowej pozostawione bez wsparcia - tak wynika ze środowego przekazu Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. Po...
Tagi:
Dział gastronomia:
Pożyczki dla przedsiębiorców turystycznych z wschodniej
W jakiej sytuacji przedsiębiorcom grozi odebranie wsparcia z tarcz, w przypadku złamania
Rynek gastronomiczny będzie się odbudowywał przez kilka
Dział badania rynku i analizy:
Travelist: turyści zwracają się w stronę zagranicznych
Wyjazdy do Egiptu sporo tańsze niż przed
Dane GUS pokazują skalę spadków w obiektach
Starsze aktualności:
Polski Holding Hotelowy dołącza do projektu Poland Business
PLOT rozpoczęła sprzedaż pamiątek przez
Przewoźnicy autokarowi
Akcja wsparcia dla restauratorów w dobie koronawirusa
Najświeższe informacje z Tajlandii pomogą w przygotowaniu oferty
Transport kolejowy liczy się ze
Greckie władze planują łagodzenie
Zimowe wyjazdy tańsze niż przed
Polak na czele Europejskiej Federacji Dróg Świętego
Emirates ogłasza porozumienie z kolejnym
Bliskowschodni przewoźnik zapowiada powrót do
Utrudnienia w ruchu lotniczym czyli Donald Trump w Polsce
Traveldata: Itaka wzorem dla pozostałych touroperatorów
EY Polska: konsumenci nie chcą ciąć wydatków
Organizator turystyki niewypłacalny
Wystartował Meetings Week Poland 2018
Prawa pasażerów kolei będą lepiej chronione?
Sejm ogłosi nowe przepisy dotyczące podatku przy zakupie biletów lotniczych
Komentarze ekspertów: Ustawa o imprezach turystycznych w praktyce
Małopolska: bon turystyczny za frekwencję w wyborach
Food trucki zagoszczą pod Tatrami
Cypr zmienił sposób kategoryzacji krajów pod względem bezpieczeństwa epidemicznego
Ponad 1000 obiektów noclegowych z certyfikatem bezpieczeństwa higienicznego
Będą zwolnienia w Norwegian - 4 spółki zależne od przewoźnika upadły
Tajlandia wprowadza zakaz palenia na plażach
Niskie ceny mogą martwić touroperatorów
Turcja: coraz więcej rezerwacji od zagranicznych turystów
Kiedy wakacje mogą kosztować 700 000 zł?
Ryanair wprowadza klauzule brexitową
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
