Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Sanepid w Wielkopolsce sypnął karami
Od 17 czerwca br. do końca sierpnia na terenie Wielkopolski pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzali kontrol weekendowe.
Łądznie przeprowadzili 1317 kontroli weekendowych. Rzeczniczka prasowa WSSE w Poznaniu Wiesława Kostuj podaje, że kontrolowano głównie podmioty zajmujące się produkcją i obrotem żywnością znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy samych trasach turystycznych.
W trakcie czynności kontrolnych nałożono 127 mandatów karnych na kwotę 27 650 zł. Wszczęto również 228 postępowań administracyjnych, w tym 35 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 193 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości podała Wiesława Kostuj.
Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości były m.in.:
- brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń,
- przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach,
- brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych,
- brak odzieży ochronnej u pracowników,
- brak dokumentacji potwierdzającej pochodzenie składników czy produktów spożywczych,
- brak wykazu składników alergennych sprzedawanych produktów,
- brak wystarczającej przestrzeni roboczej umożliwiającej wykonywanie wszelkich działań związanych z utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarno-higienicznego.
Martwić może fakt, że w co 4 lokalu stwierdzono konkretne nieprawidłowości. Z drugiej strony patrząc na obraz gastronomii po pandemii można było się spodziewać większych problemów, jako że wiele doświadczonych osób odeszło z pracy i zastąpili ich nowi pracownicy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Ryanair porozumiewa się ze związkami pilotów
Obiekty noclegowe zostaną zweryfikowane pod kątem dostosowania do potrzeb niepełnosprawnych turystów
Biuro Usług Turystycznych BUT zaprasza do współpracy
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do ECTAA
Parlament Europejski daje zielone światło dla unijnych certyfikatów szczepień
Słabe oceny sezony wakacyjnego
Grecja chce więcej polskich turystów
Awaria systemów Lufthansy i powiązanych linii
Turystyka medyczna coraz ważniejsza dla Turcji
Branża gastronomiczna, piwowarska i handlowa przeciw sprzedaży alkoholu nieletnim
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy słuszne?
Chorwacja z delikatnym wzrostem przyjazdów z Polski
Papierowe przewodniki to nie przeżytki
Nowe obiekty na Liście Światowego Dziedzictwa
Ruszyły globalne finały World Class
Łódź wyróżniona przez National Geographic Traveler
Pokaż z czego jesteś dumny w Polsce i Polakach