Ogłoszenia
Ogłoszenia
- BIURO PODRÓŻY W PRUSZKOWIE
- Pilot Włochy/Hiszpania/Szwajcaria
- Specjalista Ds. Turystyki - Warszawa
- Młodszy Specjalista Ds. Należności - Warszawa
- Specjalista Ds. Turystyki - Lublin
- Specjalista Ds. Turystyki - Gdańsk
- Specjalista Ds. Turystyki - Lubin
- Specjalista Ds. Turystyki - Poznań
- Supervisor Biura Sprzedaży - Lubin
- PRODUCT MANAGER

Zbliża się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca (2022 r.) w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu.
Rezydencja Ogrodowa
To projekt, który powstaje z okazji Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Zajmuje ona powierzchnię 500m2. Rezydencja składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym to zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Secesyjne łóżko wykonane jest z betonu, obok niego stojąca, betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Druga przestrzeń ogrodowa, przypomina wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty, na której to prym wiodą kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach. Całość uzupełnia oryginalna posadzka. Ogrodowa Rezydencja "utopiona" została w ogrodzie. Ściany stanowią bukszpanowe formy żywopłotu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się w jej przestrzeń.
Porady ogrodnicze
W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować.
Prelekcje i warsztaty
Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska - kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Agnieszka Krzymińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów i warsztatów florystycznych.
O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu. Patronatem prelekcji jest Zachodniopomorska Regionalna Organizacja Turystyczna (ZROT)
Kwiatowa Kuchnia
Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w naszych ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny. W daniach nie zabraknie: liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu - kuchnia kosmetyczna, pokaże jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.
Carving i pokazy florystyczne
Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska - instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.
Stoiska wystawiennicze
Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
Poniżej program wydarzenia.
Możesz także pobrać plik: turinfo_20220714_program_2022_a4_internet.jpg
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla
Polacy rzadziej jadają posiłki poza
Hilton uznany za najlepsze miejsce do
Dział biura turystyczne:
Rośnie liczba Turystów odwiedzających
Starsze aktualności:
FlixBus kończy 10 lat i chwali się
Zaproszenie największe targi turystyki przyjazdowej w
Ubezpieczenie na wyjazd na
Na wyspie Uznam nie chcą turystów z
Jak wypadają długie weekendy w
Awaria systemów Lufthansy i powiązanych
Czy Polacy chętnie podróżują
Darmowe lub dofinansowane szkolenia dla
Aplikacja usprawni certyfikację punktów informacji turystycznej
Tunezja będzie mieć nowego Ministra Turystyki
Thomas Cook przywróci wyjazdy do Tunezji
Rusza Tarcza Finansowa PFR 2.0
Średnie ceny letnich wyjazdów rosną
WTTC: rekomendacja przywracania ograniczeń dla podróżnych z USA to zły pomysł
Linie Emirates wznawiają współpracę z flydubai
Grecja chce uregulować wynajem mieszkań dla turystów
ESky wchodzi na afrykański rynek
Wizz Air likwiduje kilkanaście połączeń z Polski
Ranking jakości linii lotniczych i lotnisk - Polska poza czołówką
Polacy latają coraz więcej ale szukają okazji cenowych
Remont sejmowej restauracji za miliony
British Airways odwołuje część lotów