Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PILOT NA JAPONIĘ na przełomie kwietnia/maja 2026
- B. P. Okno na Świat (Warszawa) - Specjalista ds....
- Specjalista ds. Turystyki w salonie Wakacje.pl
- Specjalista ds turystyki - Stargard
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej -...
- Specjalista ds. Turystyki w salonie ITAKA
- OFERTA PRACY - Doradca / Konsultant ds. Turystyki
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- Meble do biura podróży, wyposażenie salonu TUI na...
IGGP: obniżyć VAT na usługi gastronomiczne
Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne to autentyczna i realna pomoc w pobudzeniu branż: gastronomicznej, hotelarskiej i eventowej - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.
W dniu 14 grudnia 2021 r. podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie koła Polskie Sprawy: Agnieszka Ścigaj, Zbigniew Girzyński, Andrzej Sośnierz i Paweł Szramka przedstawili projekt nowelizacji ustawy obniżającej stawkę VAT na usługi gastronomiczne z 23% do 5%. Projekt ten powstał z inicjatywy i w porozumieniu z Zarządem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na czele z jej prezesem Jackiem Czauderną oraz Ruchem Społecznym Powszechnego Samorządu Gospodarczego reprezentowanym przez przewodniczącego Dariusza Grabowskiego. Przedstawili oni uzasadnienie oraz argumenty na rzecz obniżenia stawki VAT na usługi gastronomiczne do 5%.
ASPEKT EKONOMICZNO-SPOŁECZNY - Obniżenie VAT w czasie pandemii i wysokiej inflacji umożliwi potanienie usług i obniżkę cen potraw oferowanych w restauracjach, barach, kawiarniach. Uczyni lokale gastronomiczne przystępnymi dla zmagających się z inflacją, ubożejących obywateli. IGGP przekonuje, że gastronomia ponownie stanie się dostępna dla polskich rodzin. Możliwe będą spotkania i imprezy okolicznościowe. Obniżenie VAT pozwoli, dzięki zwiększonym obrotom branży, podtrzymać a nawet zwiększyć zatrudnienie i płace pracowników. Należy tu pamiętać, że pracę w gastronomii w ostatnim czasie straciło ponad 200 tysięcy osób.
ASPEKT PODATKOWY - Obniżenie VAT uczyni nieopłacalnym unikanie fiskalizacji obrotów poprzez niewystawianie paragonów kasowych i faktur przez nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych. Według Ministerstwa Finansów obniżenie z 23% do 5% stawki VAT w gastronomii spowoduje ubytek wpływów podatkowych o około 1,5 mld złotych. Zdaniem IGGP straty z powodu "szarej strefy" w tej branży przekraczają 8 mld złotych. Zatem korzyść dla fiskusa z obniżenia VAT będzie ewidentna.
ASPEKT BIZNESOWY - Gastronomia w dobie kryzysu jest papierkiem lakmusowym stanu i potencjału polskiej małej i średniej przedsiębiorczości. W ciągu ostatniego roku zbankrutowało ponad 8 tysięcy punktów gastronomicznych. Co gorsza, im większy lokal i większy pracodawca - tym bardziej podatny na bankructwo. A przecież ta branża daje zatrudnienie około milionowi ludzi. Dziś pozbawiona oszczędności, bez dostępu do taniego kredytu - gastronomia wegetuje.
Pod projektem nowelizacji bardzo szybko podpisało się 37 posłów z różnych kół i ugrupowań politycznych.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przekonuje, iż obniżenie stawki VAT na usługi gastronomiczne przełoży się na niższe ceny w lokalach, poprawę płac i wzrost zatrudnienia w gastronomii, uszczelnienie fiskalizacji transakcji, odzyskanie prestiżu zawodu oraz zwiększenie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządów terytorialnych
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nowe wpisy na Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Dofinansowanie projektów
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Dział prawo i podatki:
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Przedłużony ruch bezwizowy do
Turysta może otrzymać zwrot całości ceny, nawet jeśli skorzystał z części
Starsze aktualności:
Turystyka wspiera 33 finał
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
POT przyznała rekomendacje na lata
Ryanair planuje przewiezienie 20 mln
eSky zachęca do wczesnego planowania
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Wizz Air rezygnuje z płatnej
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
Emirates wprowadzają nowe uniformy dla obsługi pasażerów premium i
W październiku więcej opóźnień na polskich lotniskach
Średnie ceny letnich wyjazdów wzrosły na wszystkich, najważniejszych kierunkach
AirHelp świętuje 10-lecie działalności
Wakacje.pl analizują preferencje wyjazdowe turystów
MyTravel ponownie z ofertą Rainbowa
Wrocławskie lotnisko z unijnym certyfikatem
Tatry odwiedzane częściej niż rok temu
Nierzetelne Biura Podróży - proszę o konkretne wpisy
Maya Bay pozostanie zamknięta dla turystów
Wystartowała emisja akcji Real Food
Zamość szykuje się na Winogranie
Ile zarobił Accor w I połowie obecnego roku?
Zdrojowa Hotels nawiązuje współpracę z Teslą
