Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek rowerowych
- REZYDENT TURYSTYCZNY REGO-BIS - SEZON 2024
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- KIEROWNIK DZIAŁU REZERWACJI
- PRACOWNIK DZIAŁU CALL CENTER
- Pilot na Węgry
- Project Manager (Katowice)
- Specjalista ds. rezerwacji w jęz. polskim
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
Dlaczego Polacy kochają pizzę?
Pizzerie pojawiły się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku, początkowo jako lokale zagranicznych gigantów gastronomicznych. Zmiana ustroju spowodowała bowiem napływ nowych konceptów, niedostępnych do tej pory na naszym rynku. W ciągu kilku lat pizzerie zaczęły otwierać także rodzime firmy w całym kraju.
Sukces pizzerii wiąże się ze społecznym oczekiwaniem zmian gospodarczych na każdym polu, także w ograniczonej do tej pory ofercie polskich restauracji. Pizza w latach 90. stanowiła nowość, która w krótkim czasie spotkała się z zainteresowaniem szerokiego grona kulinarnych smakoszy i wciąż zyskuje na popularności.
Ta znana na całym świecie potrawa, zawładnęła sercami wielu Polaków. Według danych OBOP najczęściej poza domem zamawiamy właśnie pizzę. Potwierdziło to 37% respondentów. Stale rośnie też zainteresowanie pizzą w dowozie. Jest to bowiem spore ułatwienie w codziennym życiu. Według danych Da Grasso dziennie w całej Sieci produkowanych jest blisko 30 tys. sztuk pizzy, co gwarantuje zaspokojenie potrzeb żywieniowych średniej wielości miasta - np. Zakopanego.
Polska miłość do pizzy wynika więc z jej dostępności i prostoty, ale też z różnorodności zawartych w niej składników. Pizza to danie uniwersalne, serwowane na całym świecie, dopasowane do kulinarnych upodobań panujących w danym kraju.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Polacy kochają pizzę
[2011-01-24 14:41 83.238.170.*]
Problem w tym, że pizza stała się "uniwersalnym polskim daniem regionalnym" - w większości mniejszych miast poza pizzerią nie ma innego miejsca, w którym można coś zjeść nie z mrożonki i nie na stacji benzynowej w fast-foodzie. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Tripi.pl - nowy portal dla turystów
"Góral*ski" poprawi jakość usług turystycznych na Podhalu
Bezpośrednio z Podkarpacia do Nowego Jorku!
Zasadnicze obniżki cen hoteli w październiku
Tatry: turystów czeka mroźny weekend
Linie lotnicze przerwały kryzys
Litwa: Od początku 2007 r. zakaz palenia w miejscach publicznych
W Wiśle informacje lepiej dostępne
Targi FITUR: Zamość odbierze nagrodę za najlepszą promocję miasta
Bilety z Polski do USA będą tańsze?
Przewoźnik Direct Fly wyleci poza Polskę?
Gdynia uruchamia wakacyjne bezpłatne połączenia autobusowe dla turystów
Z Wrocławia lub Poznania do Kolonii szybciej i taniej samolotem
Felieton: Czy zarobimy na turystyce?