Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Obsługa klienta w biurze podróży
- Specjalista ds. Sprzedaży
- Pilot Rzym 22-25.05.2024
- Specjalista ds. turystyki! Wakacje.pl Otwock
- Organizator imprez turystycznych/ specjalista ds....
- Zestaw tour guide
- Travelplanet.pl Gliwice specjalista ds turystyki
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- Kucharka
- Pilot wycieczek rowerowych
Polacy wolą jadać w domu
Wyniki najnowszego raportu Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków" pokazują, że nieco ponad połowa z nas tj. 69% od czasu do czasu jada poza domem. Zdecydowana większość (94%) przyznała, że jeśli nie je w domu to najczęściej u rodziny lub znajomych, 81% odwiedza pizzerie. Spada popularność fast foodów - 74% osób zadeklarowało spożywanie tych produktów. Równie średnie zainteresowanie wzbudzają zapiekanki, czy popularne kebaby - 73%. Co czwarty respondent wybrał bary sushi jako miejsce, w którym żywi się poza domem.
Czas porównać wyniki w stosunku do 2010. Tutaj obserwujemy, że średnia wartość wydatków na jedzenie poza domem spadła - w 2010 roku osoby stołujące się poza domem wydawały średnio 87 zł na miesiąc, podczas gdy w roku bieżącym kwota ta wynosi 81 zł.
Brakuje nam także nawyku zamawiania gotowych posiłków z dostawą do domu. Połowa z nas nigdy nie zamawia takiego posiłku, a 25% deklaruje, że zamawia gotowe posiłki rzadziej niż raz w miesiącu. Co dwudziesta osoba korzysta regularnie (raz w tygodniu) z jedzenia "na wynos" spożywanego w domu.
Najchętniej zamawianym daniem na wynos jest pizza (89%), zdecydowanie rzadziej kebab (13%), czasem tzw. chińszczyznę, danie z kurczaka, pierogi, czy obiady domowe.
Badania objęły także nawyki żywieniowe w miejscu pracy. Okazuje się, że zdecydowana większość z nas decyduje się na zabranie posiłku z domu, w postaci kanapek lub sałatek. Zmalał odsetek osób korzystających z usług firm cateringowych, z 23% w 2010 do 19% w br. Dania na ciepło w pracy jada 13% z nas, w tym przypadku niezmiennie.
Raport Ipsos "Trendy w zwyczajach żywieniowych" to prowadzone od 2006 roku badanie dotyczące zmian w nawykach żywieniowych Polaków, ich stosunku do wagi, zdrowia oraz wagi i odżywiania dzieci.
Udział w badaniu bierze 825 osób. Ostatni pomiar został przeprowadzony w lipcu 2011 roku.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Elektroniczne faktury zaczną obowiązywać za 2
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Włochy nieoczywiste - zachęta do
NIK skontrolowała lotnisko w
Jest decyzja środowiskowa dla
Komisja Europejska przedłużyła możliwość pomocy dla małych portów
Oburzenie na ceny biletu na Wawel, ale czy
TSUE: Przewoźnik odpowiada za nienależyte udzielenie pierwszej
Ankieta KE dla
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
First minute. Czym kuszą touroperatorzy?
Strajk na niemieckich kolejach. Pociągi do Polski opóźnione
Kierowcy nie zapłacą za przejazd nowymi autostradami
Turystyczny debiut na Narodowym